FOTO: Peter Mydske/Stortinget

Disse skandalene skiller seg ut fra historien

Hvilke skandaler ble håndtert best og dårligst? Hvilken regjering var den mest skandaløse? Og hvem gikk av raskest?

Kim Arne Hammerstad, forfatter av boka Politiske skandaler, som nå har kommet i en ny, oppdatert utgave, geleider deg i skandalejungelen.

Med 56 politiske skandaler i norsk politikk siden 1971, begynner det å bli et godt utvalg av skandaler som har feid gjennom det politiske landskapet. Mange blir glemt kort tid etter at de har fått en avklaring, mens andre får en plass i den nasjonale hukommelsen.

At maktpersoners fall ender opp med å bli hendelser som skriver seg inn i historien om det norske samfunnet, understreker bare alvoret som ligger under sakene. Ikke bare er det saker som er alvorlige på det personlige planet for hver enkelt politiker, men i sum kan mange skandaler på kort tid bidra til å bygge ned tilliten til det politiske systemet.

Det er med andre ord sjelden noen vinnere igjen etter en skandale.

Jeg har trukket ut noen av de mest ikoniske skandalene som jeg gjennomgår i boken Politiske Skandaler – Sex, korrupsjon, maktkamp, aksjehandel og habilitet (2024) og plassert dem i ulike kategorier som skandalene vil bli husket best for.

Kim Arne Hammerstad. Foto: Siw Pessar.
Skandale-ekspert og forfatter Kim Arne Hammerstad. Foto: Siw Pessar.

 

Seigeste skandalepolitiker

Erna Solberg

Når det kommer fram at landets statsminister gjennom åtte år, som dessuten er favoritt til å overta regjeringskontorene ved neste valg, har vært inhabil i en rekke saker som regjeringsoverhode på grunn av mer enn 3000 aksjehandler som ektemannen har gjort bak ryggen på henne, skulle man tro at det var kroken på døren for Erna Solberg – både som partileder i Høyre og som de borgerlige partienes statsministerkandidat.

Slik det ble det ikke – velgerne ser ut til å ha tilgitt Solberg og er fremdeles favoritt til å ta over som statsminister etter Jonas Gahr Støre i 2025. Lik det eller ikke: Det er imponerende.

Erna Solberg, tidligere statsminister. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Flickr cc.

 

Raskeste statsrådsavgang

Odd Roger Enoksen

Mens Erna Solberg valgte å stå i mediestormen, velger andre politikere å gå av kort tid etter at skandalen deres sprekker i mediene. Mange lot seg imponere av Sandra Borchs raske og resolutte avgang etter at plagiatsaken rundt masteroppgaven hennes ble publisert, men hun blir faktisk slått av partikollega Odd Roger Enoksen. Han gikk av enda raskere etter at VG i 2022 avslørte at han hadde hatt en seksuell relasjon til en ung jente mens han var olje- og energiminister, og jenten mente at han hadde utnyttet makten og posisjonen sin for å få det som han ville. Bare noen minutter etter at VG-saken ble publisert, kom pressemeldingen om at han gikk av som forsvarsminister i Støre-regjeringen.

 

Mest absurde skandale

Bjørnar Moxnes

Sommeren 2023 huskes nok av mange for solbrilletyveriet som tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes begikk på Gardermoen i juni det året. Moxnes startet med å forklare tyveriet av solbrillene til en verdi av den nette sum av 1190 kroner med at det var en forglemmelse, men mediene jaget ham fra skanse til skanse – helt til overvåkingsvideoen av tyveriet ble publisert noen dager etter at saken ble kjent.

Etter noen ukes pause fordi Moxnes ble sykmeldt, valgte han til slutt å trekke seg fra vervet som Rødt-leder. Noen måneder senere ble det kjent at Moxnes hadde stjålet mer fra dagligvarebutikker i Oslo, og han var åpen om at han hadde slitt med psykiske problemer og lovet å oppsøke hjelp.

bjørnar moxnes
Bjørnar Moxnes, tidligere Rødt-leder. Foto: André Løyning/Rødt.

 

Mest dramatiske vending

Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen

Gjennom vinteren 2018 og 2019 ble det framsatt en rekke trusler og angrep mot hjemmet til Tor Mikkel Wara og familien hans. Huset ble tagget ned med nyordet «RASISIT», bilen ble forsøkt påtent og det kom en rekke brev med truende budskap til familien. Hele det politiske Norge rakk å slå ring rundt Wara før det viste seg at det var hans egen samboer, Laila Bertheussen, som hadde fabrikkert truslene mot familien, etter å ha reagert kraftig på at huset deres ble filmet i et samfunnskritisk teaterstykke. Wara trakk seg etter hvert som justisminister, og Bertheussen ble senere dømt til fengsel for å ha fabrikkert truslene.

 

Mest omtalte 60-årsfeiring

Erna Solberg

De færreste politikere havner i politiske skandaler. Enda færre havner i to politiske skandaler. Men det har altså Erna Solberg klart – på drøyt to og et halvt år. Den første sprakk i mars 2021, da det viste seg at hun og familien hadde brutt koronaforskriften og deretter koronaanbefalingene i forbindelse med Solbergs 60-årsfeiring på Geilo. Koronaforskriften ble brutt da 13 personer var samlet på restauranten Hallingstuene for middag, og dagen etter brøt familien anbefalingene da 14 personer spiste sushi i den samme boenheten.

Det hele endte med at Solberg fikk en bot på 20 000 kroner for festlighetene. Solberg kom seg imidlertid temmelig uskadd også etter denne skandalen.

 

Skandaleregjering

Støre-regjeringen

Jo da, Solberg-regjeringen hadde sine hyppige utskiftninger av justisministre, men når det kommer til rene skandaler, når ikke Solberg-regjeringen Støre-regjeringen til knærne. På i underkant av to og et halvt år har Støre-regjeringen allerede åtte (!) skandaler på samvittigheten. Det er, med svært god margin, allerede rekord, selv sammenlignet med regjeringer som har sittet fire, seks og åtte år til sammen. Dette skal bli vanskelig å slå i framtiden.

Jonas Gahrs Støre, leder av Arbeiderpartiet. Foto: Ap.

 

Mest hjemmekjære

Kjell Ingolf Ropstad

«I min fars hus er det mange rom», står det skrevet i Bibelen. Det må vi nesten håpe at det også var i barndomshjemmet til tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Til tross for at Ropstad eide hus i Lillestrøm, valgte han i stedet å være folkeregistrert hjemme på gutterommet hos foreldrene i Agder. Fordelen var at han da slapp å skatte av pendlerboligen han fikk rett på ved å være registrert på gutterommet, og han kunne leie ut huset i Lillestrøm.

Aftenposten avslørte saken helt i innspurten av 2021-valgkampen, og saken ble til slutt så alvorlig at Ropstad trakk seg som KrF-leder og barne- og familieminister kort tid etter valget.

 

Beste håndtering

Bård Hoksrud

Da Hoksrud satt gråtende i hjemme i sofaen og bedyret at han angret på å ha besøkt et bordell i Riga, så alle at han mente det fra bunnen av sitt hjerte. Sjelden har det blitt framført en mer ektefølt beklagelse under en skandale enn det Fremskrittspartiets Bård Hoksrud framførte. Han ble belønnet med comeback på regjeringsnivå noen år senere.

 

Dårligste håndtering

Manuela Ramin-Osmundsen

Tips nummer 1 under en skandale er å kun formidle fakta underveis i håndteringen. Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen gjorde det helt motsatte da hun gikk mot faglige råd og ansatte venninnen Ida Hjort Kraby som barneombud. Gang på gang ble Ramin-Osmundsen tatt i å servere halvsannheter, og til slutt fikk statsminister Jens Stoltenberg nok og sparket henne.

 

Største comeback

Sylvi Listhaug

Drøyt et år etter at hun bare var timer unna å velte regjeringen, var Sylvi Listhaug tilbake ved kongens bord som eldre- og folkehelseminister. Dessuten ble hun den første kvinnelige politikeren som klarte å gjøre et comeback etter en skandale. Comebacket er enda mer imponerende når man har i bakhodet at skandalen hennes bare var timer unna å velte hele Solberg-regjeringen.

Sylvi Listhaug, Frp-leder. Foto: Mimsy Møller/Dagsavisen

 

Rareste overtramp

Saera Kahn

Arbeiderpartiets Saera Kahn ringte spåkoner på skattebetalernes regning. Så heftig var ringevirksomheten til Kahn at flere av spåkonene sa at det kanskje kunne være greit med en pause fra ringingen. I etterkant kom det fram at spåkonene hadde vært unisone i sin spådom om at Kahn ikke kom til å bli renominert til Stortinget, noe som i det minste viste seg å stemme. Håndteringen til Kahn var heller ikke så mye å skryte av. Underveis dukket det for eksempel opp to soldatkjærester som viste seg å ikke eksistere.

 

Mest kompliserte skandale

Terje Rød-Larsen

Holdingselskaper, aksjeutbytte, regnskapsrapportering og crabsticks (!) er ingrediensene i «den rosa jappen» Terje Rød-Larsens skandale fra 1996. Det er ikke lett å holde følge med de kompliserte og finansakrobatiske krumspringene som utgjorde overtrampene som til slutt gjorde at Rød-Larsen måtte gå av som planleggingsminister – bare etter en drøy måned i statsrådsstolen, noe som for øvrig er norsk rekord for en statsråd å ryke etter en skandale.

 

Beste (eller verste?) bortforklaring

Trude Drevland

«Det er mye vann i Venezia, og er det én ting jeg ikke kan fordra er det vann». Da Trude Drevland skulle begrunne hvorfor en betalt reise av en reder til Venezia ikke var ferie, men «jobb, jobb, jobb», brukte hun de store vannmengdene i kanalbyen som forklaring. Det hadde kanskje vært troverdig hvis ikke hun hadde vært ordfører for en by med over 200 nedbørsdager i året.

 

Mest kravstore

Victor Norman

Mens Erna Solberg tok til takke med en reiseradio på statsrådshybelen sin, var Høyre-kollega Victor Norman hakket mer kravstor. Han krevde et stereoanlegg fra luksusmerket Bang & Olufsen og intet mindre enn et piano (!) på hybelen sin. Norman fikk først viljen sin og knabbet pianoet fra revygruppen i departementet, men det ble hentet tilbake da skandalen var et faktum.

(Boka utkommer på forlaget Res Publica. Forlaget og Agenda Magasin er del av samme selskap.)