FOTO: Heiko Junge / NTB

En førjulsbønn til regjeringa

Norsk serveringsbransje og kulturliv sliter. Arbeiderpartiet ber regjeringa finne en løsning for å få ut penger nå.

Titusener av arbeidsplasser er nå i ferd med å gå tapt. Det kan se ut som regjeringa mener det er feil type arbeidsplasser, for hjelpen har latt vente på seg, og nå står vi trolig foran et ras av konkurser og en kompetanseflukt av dimensjoner.

Kulturlivet var de første som ble stengt ned i mars, og kommer til å være de siste som får åpne

Når koronakrisa er over, skal fortellinga om krisehåndteringa til regjeringa skrives. Kan hende må det skje på en Starbucks eller et Espresso House – for hvis ikke regjeringa innfører ytterligere krisetiltak for et kriserammet kultur- og uteliv i Oslo og andre steder som er fullstendig stengt ned som følge av lokale smitteverntiltak, er det ikke selvstendige utesteder eller butikker med sjel igjen når vi kommer ut på vårparten.

Kulturlivet var de første som ble stengt ned i mars, og kommer til å være de siste som får åpne. Serveringssteder, treningssentre, kinoer og andre kulturtilbud har stilt opp på dugnaden fra dag én. Det de har fått som takk fra høyreregjeringa, er sendrektighet og uforutsigbarhet.

Den ene ministeren etter den andre på at ordningene treffer godt. Hva slags virkelighet lever de i?

I oktober meldte 64 prosent av utelivs- og serveringsstedene at det var en reell risiko for å gå konkurs i løpet av året, og 67 prosent planla eller var i gang med permitteringer, ifølge en NHO-undersøkelse. To måneder senere har de ikke fått en krone mer av regjeringa. Så langt i år har 32 prosent av inntektene i kulturnæringen gått tapt, viser tall fra Menon Economics. Likevel insisterer den ene ministeren etter den andre på at ordningene treffer godt. Hva slags virkelighet lever de i?

En kontantstøtteordning som skulle hjelpe bedriftene med faste utgifter, kom på plass i april. Folk fikk svar på dagen, pengene på konto dagen etter. Det var bra! Men etter august var det slutt. Siden den gang har næringsminister Nybø gjennom den ene kunngjøringen etter den andre lovet milliarder til et hardt rammet næringsliv. Men ingen har til nå fått ei krone. Gå i banken, foreslo Nybø. Dere får ikke lån hos oss, sa banken.

Gå i banken, foreslo Nybø. Dere får ikke lån hos oss, sa banken

Den nye portalen blir klar 18. januar 2021, sier finansminister Sanner til Stortinget. Det er i beste fall en fattig trøst for de som innen da har gått konkurs, og de som nå ikke har penger til å handle julegaver til ungene sine. Når vi nå i tillegg vet at regjeringa trosset smittevernregler for å tekkes lobbyister i NHO, noe som uten tvil er en medvirkende årsak til smittebølge nummer to, er det ekstra provoserende å se hvor stemoderlig de behandler andre bransjer.

For kulturlivet har måttet hale og dra i kulturministeren for å få ham til å forstå hvordan norsk kulturbransje ser ut. Det hadde åpenbart ikke Raja peiling på da pandemien kom. Mange hundre støttemillioner kom etter hvert på plass, men kriteriene for ordningene var uklare, utilpasset og traff skeivt. Kulturministeren skryter av stimuleringsordninga som kom på plass i november, og her er det gjort mye viktig arbeid, men det er fremdeles en del aktører som ikke treffes av denne ordninga.

Men ministeren lytter ikke

En del underleverandører har slitt med å få støtte helt fra starten av. Når det skal arrangeres en konsert for 200 mennesker, trenger man ikke eksterne lyd-, lyd- og riggfolk, det kan en scene som f.eks. Rockefeller i Oslo eller Folken i Stavanger ordne selv. Selskaper som bygger hele sin omsetning på store produksjoner med 500–40 000 publikummere, gjerne med internasjonale artister, treffes i svært liten grad av stimuleringsordninga. Dette har aktørene sagt høyt, gang på gang. Men ministeren lytter ikke.

Titusener av folk jobber i norsk kulturliv. Utelivet bare i Oslo sysselsetter 17 000 mennesker. Vi snakker om mange hundre tusen arbeidsplasser rundt om i landet som nå står i fare. Hadde regjeringa vært så sendrektige, motvillige og handlingslammede, hvis det var en annen næring som var så hardt rammet?

Hva slags kortsiktig politikk er dette?

En ekstradimensjon her er at mange av de som jobber i uteliv- og serveringsbransjen, er lavt utdanna arbeidskraft. Flinke unge folk som jobber på kafeer, restauranter og utesteder, men som ikke nødvendigvis har en ny jobb som står klar den dagen de mister jobben, og som heller ikke har en lang utdanning i lomma. Hva skjer da? Et ras med unge ledige har ikke noe annet valg enn å gå til NAV. Hva betyr det? Starten på lang ledighet og større forskjeller. Hva slags kortsiktig politikk er dette? Hvor er forutsigbarheten, vernet om arbeidsplassene, kampen mot forskjeller?

I kulturbransjen jobber folk med unik kompetanse i alle deler av kulturproduksjonen, kompetanse som har blitt bygget opp over tiår. Folk som kan lys, lyd, rigg, produksjon, management, transport, sikkerhet og catering, og ikke minst skuespillere, artister, kunstnere, utøvere. Når disse folka finner seg nye jobber, er det plutselig ingen folk som kan lage barneteater, som kan arrangere kirkekonserter, som kan hjelpe ungdomsbanda den dagen krisa er over. Man trenger ikke være synsk for å se at disse konsekvensene ligger og venter der framme, og det er ikke slik at regjeringa ikke vet om det: Dette har bransjen advart om helt fra starten av.

De fleste regjeringer vil bli målt på hvordan de håndterer krisa når den kommer

Av den koronastøtta som går til utelivet, havner store summer på kontoen til eiendomsselskapene, som krever inn husleie som før. Regjeringa stemte ned forslaget fra Ap om at kulturaktører som mottar støtte, ikke skal kunne ta ut utbytte eller betale ut bonuser. Sjelden har det vært tydeligere at Høyre er et interesseparti for de mest velstående i landet. Kutt i formuesskatten til de som har mest fra før, er tydeligvis viktigere enn å redde den lokale sjappa på hjørnet der du bor gjennom krisa.

De fleste regjeringer vil bli målt på hvordan de håndterer krisa når den kommer. Norge har svært kompetente helsemyndigheter, og smittetallene og dødstallene som følge av pandemien er lave, sammenlignet med andre land. Men samtidig er næringslivet og kulturlivet i ferd med å gå dukken, og håndteringa av økonomien må sies å være under enhver kritikk.

Arbeiderpartiet ber regjeringa finne en løsning for å få ut penger nå

Arbeiderpartiet ber regjeringa finne en løsning for å få ut penger nå, til bedrifter som ikke har mer penger igjen, for at ikke enda flere arbeidsplasser skal gå tapt. Pengene kan fordeles for eksempel gjennom Innovasjon Norge eller kommunene. De kulturaktørene som har søkt om stimuleringsmidler og så blitt stengt, må få full kompensasjon fra Kulturrådet. Dette handler om forutsigbarhet, arbeidsplasser og at vi skal ha et uteliv og kulturliv å komme tilbake til når krisa er over.