Det er to ord Donald Trumps bestevenn Elon Musk bør merke seg som del av presidentens hoff: Steve Bannon.
Knapt noen gang siden krigen har et år begynt med større usikkerhet. Nyttårsønskene er levert med svette smil og et tappert «lykke til». Og i landet alle ser til, begynte 2025 på verst tenkelig og mest illevarslende vis.
Amerikas skuldre ble, for å si det forsiktig, ikke lavere på vei inn i Donald Trumps år av at 15 mennesker som bare var ute i gatene i New Orleans for å feire nyttår, ble meid ned og drept. Tre timer inn i det nye året og volden hadde allerede brutt ut.
Hendelsen i den legendariske paradegata Bourbon Street er definert som terror. Gjerningsmannen bar det eksotiske navnet Shamsud-Din Bahar Jabbar, men var amerikansk statsborger fra Texas, pappa til tre og veteran fra hæren. Jabbar var også muslim, men oppdratt som kristen og hadde universitetsutdanning. Med til historien hører to skilsmisser og pengeproblemer. Noe har gått alvorlig galt.
Striden er allerede døpt «borgerkrigen i MAGA».
Med seg i bilen hadde Jabbar et IS-flagg, og det er som bensin på et ulmende bål av fremmedfiendtlighet i USA. Snart 25 år etter terrorangrepene på New York og Washington, er USA igjen rammet av det som blir lest som islamsk terror.
Terroren pisker opp stemninga bare uker før Donald Trump, som har vunnet sin plass nettopp gjennom å fokusere på motsetninger og fremmedfrykt, blir sverget inn som USAs president 20. januar. Men allerede før han tar over, er det full fyr også internt i Trumps egen leir. Høytiden har blitt preget av åpen krangling mellom MAGA-bevegelsen og presidentens høyre hånd, Elon Musk.
Striden er allerede døpt «borgerkrigen i MAGA». Den begynte rett før jul da Trump utnevnte den indiskfødte Silicon Valley-milliardæren Sriram Krishnan til sin offisielle rådgiver i spørsmål om kunstig intelligens. Valget ble møtt med rasende respons fra Trumps mest ytterliggående støttespillere. De vil ikke ha flere innvandrere til landet, og enda mindre i ledende posisjoner.
«Utnevnelsen av Sriram Krishnan er svært urovekkende», skrev Laura Loomer til sine 1,4 millioner følgere på X. Dette er kvinnen som satte Trump på ideen om de hund- og kattespisende innvandrerne i Ohio, som var med på å vippe valget i hans retning. Loomers reaksjon understreker det åpenbare − det enorme spennet i koalisjonen som fikk Trump valgt i november.
Begge er levende eksempler nettopp på Loomers underliggende poeng om at USA trues av et etnisk skifte.
Loomer hevder utnevnelsen av Krishnan, som har argumentert for å slippe til flere innvandrere med høye kvalifikasjoner, bryter med Trumps valgløfter om å stramme til visumreglene. «Hvordan kan vi kontrollere immigrasjonen til landet vårt når Trump utnevner han fyren her? Dette er ikke Amerika først-politikk», skrev hun, og pekte på de mange søkkrike forretningsfolkene som nå utgjør Trumps regjering. Folk som ikke støttet Trump i 2020 eller 2024, men som nå flokker seg rundt den nye presidenten: «Mange vil inn for å berike seg selv og få kontakter i forsvarsdepartementet», skrev hun. Ikke uten poenger.
Det tok fyr. Loomer fikk støtte av blant andre Matt Gaetz, mannen som Trump ønsket som justisminister, men som trakk seg. Elon Musk og hans millardærkollega Vivek Ramaswamy, de to som har fått oppdraget med å effektivisere og sette stopper for den påståtte offentlige sløsingen i USA, tok til motmæle: USAs økonomi går til grunne uten høykompetente innvandrere i industri og tech, svarte de.
Begge er levende eksempler nettopp på Loomers underliggende poeng om at USA trues av et etnisk skifte. At den hvite, kristne befolkningen med europeisk bakgrunn i manges øyne er i ferd med å skiftes ut. Musk er sørafrikaner, mens Ramaswamy er sønn av to indiske immigranter.
Vi husker alle hvordan Trump kvittet seg med sin forrige bestevenn, Steve Bannon.
Å ønske enda flere fremmedarbeidere, som Musk vil ha, er i Loomers øyne et brudd med Trumps valgløfter i 2024, men også med Trumps ånd og politikk i hans forrige periode da han strammet til visum-reglene. På president Bidens vakt har antallet med såkalt H-1B-visum nådd nye høyder, og i 2023 ble 755.000 fremmedarbeidere med spesialkompetanse gitt adgang til USA. Nesten tre av fire var indiske statsborgere.
Påtroppende president Trump støtter Musk, og erklærte i begynnelsen av uka at han alltid har likt visum-ordningen. Et tydelig signal på hvilke krefter som denne gang har fyrstens øre i Det hvite hus. Det er businessfolk og ikke cowboyer som nå har grepet om hoffet til Trump. Men budskapet «uten innvandrere stopper Amerika» får basen hans på ytre høyre til å se rødt − etter å ha trodd at Trump sto for «USA for amerikanere» og «innvandrerne stjeler jobbene våre». Hvem sin president er Donald Trump, egentlig?
Reaksjonære Amerika først-hardlinere i strupen på Trumps nye gutteklubb med liberalist-milliardærer? Det kunne absolutt vært verre for Demokratene som fortsatt slikker sine sår etter høstens valgnederlag. Nå kan de glede seg over en MAGA-bevegelse som allerede slår dype sprekker.
Det satses også tungt fra Trumps politiske og kulturelle motstandere på å bryte opp bromancen mellom Musk og Trump. De to har blitt veldig tette, og feiret nyttår sammen. Det ble nylig også kjent at Musk lenge har bodd hjemme hos Trump i Florida. Det er prinsipielt høyst problematisk at den ikke-valgte sivilisten Musk har fått så enorm innflytelse på Trump og forsøker å påvirke kongressen.
Også Musk kan fly for nære sola.
Men samarbeidet mellom verdens rikeste og verdens mektigste, begge med solide egoer, trenger slett ikke å gå bra i lengden. Mest sannsynlig ikke. Derfor er internett nå fullt av memes der Trump sitter på Musk sitt fang eller serverer, og der den lite subtile antydningen er at det nå er Musk som er sjefen. Det er ikke nødvendigvis en vits Trump liker eller kan leve med. Rivalisering og ydmykelse er ikke Trumps favorittøvelser. Derfor kan det komme flere dype sår i Trumps panser framover.
Vi husker alle hvordan Trump kvittet seg med sin forrige bestevenn, Steve Bannon. Det var langt på vei han som identifiserte Trumps politiske potensial og var hjernen bak den sjokkerende valgseieren i 2016. Og som Trumps strategisjef var han Washingtons mektigste mann fram til august 2017. Da var det plutselig over.
Også Musk kan fly for nære sola. Og hvis forholdet mellom verdens to mektigste menn ryker, kan Musk gå fra bestevenn til bølle i særklasse.
Kommentarer