FOTO: AP Photo/Julio Cortez

Korona-“sjokket”

Årets mest forutsigbare koronasmitte kan gi oss årets mest uforutsigbare situasjon, rett før presidentvalget.

Verden våknet i dag opptil det som må være årets mest forutsigbare nyhetsvarsel: Trump har fått korona. Presidenten er blitt smittet selv om han er en uttalt germofob, flyr inn og ut til flyplassvalgkampmøter uten å komme spesielt nærme sine tilhengere, og passes på bedre enn noe annet menneske. Det levner jo håp om at Trump heretter vil vise mer respekt overfor den dødelige sykdommen, slik Boris Johnson gjorde helomvending etter å ha blitt syk – men det er langt fra sikkert.

Årets mest forutsigbare nyhetsvarsel: Trump har fått korona

Fordel Trump?

For personen Trump er det jo en åpenbar helserisiko ved å få korona. For presidentkandidaten Trump er også timingen heller dårlig. Likevel kan sykdommen gagne Trump i valget. Brasils bombastiske president Jair Bolsonaro kom seg tidligere i år greit gjennom korona-sykdommen. I likhet med Bolsonaro, er Trump i aller høyeste grad i risikogruppen, både når det gjelder alder og vekt. Men med et mildt sykdomsforløp, kan Trump bekrefte teorien han har proklamert helt siden januar, nemlig at virusfaren er overvurdert og feil fremstilt. Slik Bolsonaro har gjort. Men med over 200 000 døde amerikanere er dette et utfordrende budskap å formidle overfor andre enn hans argeste støttespillere, men det gir mer kredibilitet hvis han selv har overlevd.

Syk på ekte?

Blant Trumps kritikere har denne gevinst-teorien har allerede fått bein å gå på i sosiale medier. Det spekuleres nå i om Trump har «faket» på seg Covid-19 for å slippe unna neste presidentdebatt eller for å få sympati i en tid da folkeopinionen er kritisk mot mannen i Det hvite hus. Jeg tviler på at det er tilfellet, da det også er flere nedsider for Trump i å late som han er syk: For det første ville noe slikt ha lekket ut, og da hadde Trump vært i større trøbbel enn noen gang tidligere. Med så mange døde har naturligvis mange amerikanere følt sorgen tett på kroppen, også blant hans egne tilhengere.

Trump bruker dette som bevis på at han klarer å skape en entusiasme blant velgerne, som Biden ikke makter

I tillegg kan ikke Trump, så sant han forholder seg til karantenereglene, fortsette sine store folkemøter de neste ukene. Og det vil trolig skade ham. Disse arrangementene er nemlig en av de viktigste delene av presidentens gjenvalgplan, ikke bare fordi de kan øke entusiasmen lokalt i viktige vippedelstater, men også fordi de viser en kontrast til motstander Joe Bidens mindre samlinger. Trump bruker dette som bevis på at han klarer å skape en entusiasme blant velgerne, som Biden ikke makter. Det kan igjen motivere en bredere del av republikanske velgere.

Vi elsker å synse

30. mai 2017 twitret Trump det myteomspunnede ordet «Covfefe», noe en hel verden har prøvd å tyde. Akkurat som da vet vi ingenting nå – og denne gangen er temaet langt mer alvorlig. USAs aldrende president har tross alt fått et alvorlig virus, og vi vet ikke noen ting om hvordan dette vil ende.

De neste ukene kan Trump være helt symptomfri og, med unntak av noen arrangementer, fortsette mer eller mindre som før. Han kan fortsatt twitre, møte tilhengere via digitale kanaler og fortsette gjørmebrytingen med verdenspressen.

Hvis Trump dør vil de konspiratoriske delene av USA våkne til live på en måte vi aldri før har sett

Trump kan imidlertid også trenge medisinsk tilsyn eller til og med havne i respirator. Da vil USA havne i en svært uforutsigbar situasjon der Mike Pence midlertidig blir president noen få uker før et av de mest splittende valgene i amerikansk historie.

Og skulle det utenkelige skje og Trump ikke overlever dette, står vi ovenfor en eksplosiv situasjon med et land som allerede er på kokepunktet, fullt av væpnede tilhengere som mener at venstrevridde kanibaler er ute etter å ta presidenten. Hvis Trump dør vil de konspiratoriske delene av USA våkne til live på en måte vi aldri før har sett. Den tanken bør alle grøsse over.