På 1900-tallet ble kriger utkjempet for kontroll over oljeforsyninger. I dag er det mikrobrikker som er verdens nøkkelressurs.
Siden den nye spillkonsollen Playstation 5 ble lansert i november 2020 har den vært nær umulig å få tak i. Utsalgssteder som Elkjøp og Power må støtt og stadig melde om skuffende små leveranser av konsollen, og de få utgavene de får inn selges ut på minutter.
Mangelen på mikrobrikker leder ikke bare til frustrasjon hos gamere verden rundt, men får også storpolitiske følger
Det er imidlertid ikke bare Playstation 5 det er mangel på, men også biler, hvitevarer og annen elektronikk. Årsaken til situasjonen er ikke den enorme etterspørselen etter disse, men en stor mangel på såkalte mikrobrikker (microchips på engelsk).
Mikrobrikker, eller integrerte kretser, er avanserte teknologiske komponenter som utgjør en grunnleggende del av nær all moderne teknologi. De brukes blant annet til minnekapasitet i forskjellige typer maskiner, samt prosessorkapasitet. Uten dem hadde maskinene rundt oss vært tregere, større og dårligere. Handelskrig og forstyrrelser i verdikjeder mellom Asia, Europa og USA har gjort den uvurderlige komponenten til en mangelvare.
Mangelen leder ikke bare til frustrasjon hos gamere verden rundt, men får også storpolitiske følger.
En verden bygd på integrerte kretser
Nylig viet magasinet The Economist forsiden til øyen Taiwan ved kysten av Kina. På forsiden kunne man i sjokkfont lese «The Most Dangerous Place On Earth». Etter at nasjonalistene tapte den kinesiske borgerkrigen og flyktet til øyen i 1949, har kinesiske styresmakter hisset til krig mot Taiwan. Landet har imidlertid funnet en beskyttende venn i USA.
Det er likevel ikke bare rivaliseringen som gjør øyen til et internasjonalt interessepunkt, men også landets dominerende posisjon innen produksjon av mikrobrikker. Selskapet Taiwan Semiconductor Manifacturing Company (TSMC) er verdens nest største produsent av mikrobrikker og produserer noen av de mest komplekse brikkene på markedet.
USA har blant annet brukt sin innflytelse på Taiwan for å diktere at TSMC skal bygge produksjonskapasitet i USA
I takt med at kontroll over produksjon av og selvforsyningsgrad av mikrobrikker har blitt et hett område i konflikten mellom Kina og USA, har Taiwan havnet i kryssilden. Spesielt siden Kina jobber hardt for å få sin egen mikrobrikke-industri på konkurransedyktig fote med Taiwan og resten av verden.
I en rapport anslår tidsskriftet Foreign Policy at dette trolig ikke vil skje før om fem til ti år. For å fremskynde prosessen anslår tidsskriftet at Kina vil bruke taktikker som tyveri av åndsverk og forsøk på å stjele nøkkelmannskap fra TSMC – det siste har Kina allerede trolig begynt med.
Storpolitiske mikrobrikker
Samtidig jobber amerikanske og europeiske myndigheter for å gjøre seg mindre avhengige av mikrobrikker produsert på andre siden av jorden. USA har blant annet brukt sin innflytelse på Taiwan for å diktere at TSMC skal bygge produksjonskapasitet i USA. Samtidig bruker de lignende innflytelse i Sør-Korea for å få Samsungs, en annen viktig produsent, bedrageridømte administrerende direktør løslat fra fengsel slik at han kan sette i gang tilsvarende produksjonsutbygging i USA.
Samsung alene skal ha investert 93 milliarder dollar sin egen produksjonskapasitet de siste tre årene
Løfter om utbygging har uansett vist seg å være usikre. Produksjon av de minste og mest avanserte mikrobrikkene er ubeskrivelig dyrt, og selskaper som TSMC og Samsung bes om å investere stort. Blant annet presset Trump TSMC til å investere 12 milliarder dollar i USA. En stor sum, men Samsung alene skal ha investert 93 milliarder dollar sin egen produksjonskapasitet de siste tre årene.
Tallet gir et vis perspektiv rundt hva stater som ønsker å gjøre seg selvforsynt med de mest avanserte mikrobrikkene må ut med. Da Biden i februar kunngjorde at han ville investere 37 milliarder dollar i mikrobrikkeproduksjon i USA, så hørtes det unektelig imponerende ut. Men som en analytiker nylig sa til Financial Times, så vil det kreve en investering på minst 30 milliarder dollar årlig i minimum fem år for at USA eller EU skal kunne hente inn Samsung eller TSMC.
Taiwans viktige posisjon i den teknologiske verdikjeden vil trolig lede til økt konfliktnivå mellom alle parter de kommende årene
Strategisk uavhengighet
I takt med at situasjonen mellom USA, EU og Kina forverrer seg, blir det mer og mer tydelig hvor ustrategisk det er å ha produksjon av særlig viktige ressurser plassert i to av Kinas nærmeste naboer. Som rapporten fra Foreign Policy anslår, så vi trolig Taiwans viktige posisjon i den teknologiske verdikjeden lede til økt konfliktnivå mellom alle parter de kommende årene.
Samtidig er det lettere sagt enn gjort å bygge ut produksjon på hjemmebane. Det vil være usedvanlig dyrt, og produksjon vil først være på plass i 2025 om man begynner umiddelbart.
Playstation 5 er kanskje ikke avhengig av de aller dyreste og minste mikrobrikkene, men mangelen på konsollen viser hvor utslagsgivende de små brikkene er for moderne teknologi. Å bli frarøvet muligheten til å spille sistegenerasjons spill er frustrerende, men mangel på mikrobrikker kan bli langt mer prekær om det bryter ut konflikt mellom Kina og Taiwan.
Kommentarer