journalistselfie
FOTO: Erna Solberg

En presse som logrer for makta

Hvorfor er norske journalister så mye mer kritiske til opposisjonen enn de er til de som faktisk har makta?

Behandlingen Jonas Gahr Støre har fått som leder av Ap de siste årene har grenset til mobbing. Enhver latterlig ubetydelighet har blitt blåst opp til «skandale», enten Støre har glemt munnbind på t-banen, har 84 kroner investert i et privat omsorgsfirma, er på t-banen uten gyldig billett eller bruker skiklær fra Bjørn Dæhlie.

Behandlingen Jonas Gahr Støre har fått som leder av Ap de siste årene har grenset til mobbing

Siste omdreining i jakta på Støre, var da TV2 avslørte at tidligere LO-leder Yngve Hågensen – som verken har datamaskin eller internett – hadde vært i kontakt med Støres rådgivere i forkant av en kronikk med støtte til Ap-lederen.

Tilsvarende lover nå et nær samlet Medie-Norge hverandre dyrt og hellig på lederplass at tida er inne for å ta Trygve Slagsvold Vedum. Det er «på høy tid å stille vanskelige spørsmål til Senterpartiet», skriver Nettavisens Gunnar Stavrum. Dagens Næringslivs Frithjof Jacobsen har forsøkt å døpe Sp-lederen «Trygve Slagsvold Bablum».  Opposisjonspolitikeren Vedum skal ikke slippe unna med smil og latter, men stilles til veggs i alle sammenhenger. Han har ikke styrt noe som helst i Norge de siste årene, men nå må han svare for seg!

Tilsvarende lover nå et nær samlet Medie-Norge hverandre dyrt og hellig på lederplass at tida er inne for å ta Trygve Slagsvold Vedum

I skrikende kontrast til dette står den servile behandlingen som Erna Solberg møter fra journalistene. Tankesmien Agendas leder Trygve Svensson har tidligere skrevet om hvordan NRK og andre medier nærmest glemmer at statsministeren er en politiker i sin jakt på artige oppslag. Mediene lar regjeringen danse 17. mai-dans og statsministeren synge med Fantorangen, uten at noen finner på å stille de samme kritiske spørsmålene som NRK nå møter fordi de har vist Vedum i en jovial setting på TV. Og du kan jo gjette hva slags SJOKKOPPSLAG vi hadde fått dersom det var Støre som glemte seg, og prøvde å håndhilse etter en pressekonferanse der det ble kunngjort at vi skulle slutte å ta hverandre i hendene.

I skrikende kontrast til dette står den servile behandlingen som Erna Solberg møter fra journalistene

Jeg tror ikke dette handler om høyre eller venstre. Både Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg (begge Ap) hadde i sin tid en opphøyd status, der de gikk tilnærmet fri for kritikk fra mediene. Sannheten synes dessverre å være at norske journalister beundrer makta, og da særlig statsministeren. Det er kjekkere å ta selfie med Erna enn å stille kritiske spørsmål.

Det er menneskelig å beundre mennesker med makt og innflytelse. Men det er dumt når journalister gjør det, fordi pressens oppgave nettopp er å holde makta i ørene. Ikke minst nå under pandemien. De siste tre månedene i 2020 hadde Erna Solberg og Bent Høie fire ganger flere treff i mediearkivet Retriever som Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, ifølge tall gjengitt i Aftenposten.

Det er kanskje ikke så rart at statsrådene stjeler showet i den tida vi nå er inne i, men da er det ekstra viktig at journalister også stiller kritiske spørsmål, og ikke lar seg redusere til mikrofonstativ på myndighetenes daglige pressekonferanser. Dessverre synes norske journalister å være mer opptatt av å gå Støre og Vedum på klingen, enn de er av å gå regjeringen nærmere etter i sømmene.

Det er menneskelig å beundre mennesker med makt og innflytelse

De siste tiårene har den norske regjeringen bygget opp et enormt kommunikasjonsapparat. Mellom statsministeren og kritiske journalister er det en mur av PR-rådgivere. Opposisjonspolitikerne har selvfølgelig også rådgivere, men de er ikke i nærheten av det apparatet som regjeringen kan mønstre. Derfor krever det ekstra mye av journalister som ønsker å stille Erna Solberg til veggs. Da nytter det ikke å la statsministeren slippe unna med morsomme stunt.

Denne valgkampen ønsker jeg meg en presse som tør å stille også de som styrer til veggs, ikke bare opposisjonen. Erna Solberg fortjener like mange, ja faktisk flere, kritiske spørsmål enn Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.