FOTO: Morten/Flickr cc

Profitt, avlat og matpriser

Dagligvarebransjen gir ikke ved dørene.

Prisene på matvarer økte med ti prosent i fjor. Dette er den høyeste årsveksten siden 1982, ifølge Statistisk sentralbyrå. Tomatene topper statistikken med en økning på 24 prosent. Laks, ørret, sukker og olivenolje var også blant matvarene som økte mye i pris. Melk, ost og egg kom best ut, med et byks på «bare» åtte prosent i snitt.

Men først er det interessant å notere at styreleder Stein Erik Hagen i Orkla tar en for laget.

Til sammenligning var den samlede økningen i konsumpriser på 4,8 prosent fra desember 2022 til og med desember 2023. Grovt sett har altså prisene på matvarer og alkoholholdige drikkevarer økt dobbelt så mye som den generelle prisstigningen. Forklaringene er mange. Samtidig er det grunn til å stusse over at matvareprisene i Sverige økte med bare 5,3 prosent i fjor. Hvorfor er det så stor forskjell på Sverige og Norge? Også her er det flere forklaringer.

Men først er det interessant å notere at styreleder Stein Erik Hagen i Orkla tar en for laget. Han har droppet å dra til den prestisjetunge Davos-konferansen i Sveits, og begrunner dette med at han vil spare Orkla for denne regningen. «Det er da snakk om noen millioner. Når matvareprisene stiger så mye, så må vi gjøre det vi kan for å holde kostnadene så lave som mulig. Det er det minste vi kan gjøre når kundene opplever at det har blitt mye dyrere å kjøpe dagligvarer», sier Hagen til VG.

Dagligvarebransjen gir ikke ved dørene, og Orkla er intet unntak.

Davos-konferansen har blitt arrangert i januar hvert år siden 1971. Her møtes verdens mektige – det være seg presidenter, statsministere, næringslivsledere, samfunnstopper og pressefolk. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar ikke på Davos-møtet. Regjeringen er representert med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Nato-sjef Jens Stoltenberg er også på plass. Det samme er oljefondets sjef Nicolai Tangen.