FOTO: News Oresund / Flickr CC

Kristersson må sette ned foten når det gjelder SDs trollfabrikk

I alle andre partier ville Kalla faktas avsløringer ført til at de ansvarlige hadde trukket seg eller fikk sparken. Men ikke i det partiet Jimmie Åkesson leder.

Så har Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna passert enda en grense. Hans seks minutter lange “Tale til nasjonen” var et ramsalt angrep på TV4s program Kalle fakta. Som altså har avslørt at Sverigedemokraterna har løyet og i hemmelighet, med anonyme kontoer, driver med svertekampanjer og angrep på andre politikere.

Åkessons utspill innebærer at svensk politikk har tatt enda et steg inn i en dyster og mørk tidsalder.

Såklart hovedsakelig rettet mot lederne av opposisjonen, men også mot politikere fra andre partier som SD samarbeider med innenfor samarbeidsavtalen.

For alle andre partier ville en slik avsløring ført til refs og krav om botsgang. Men Sverigedemokraterna er ikke et parti som alle andre, om noen noensinne har trodd eller håpet det. I stedet er Jimmie Åkesson rasende. Han snur opp ned på virkeligheten. Han kaller Kalle faktas reportasje, der partiets dobbeltspill avsløres, for “propaganda” og hevder i stedet at det er TV4 som lyver.

De som avslører Sverigedemokraternas løgn blir løgnere i Åkessons verden.  Sverigedemokraternas hemmelige konto beskriver han som “humorkontoen”. Han hevder at Kalle faktas reportasje bare er enda et forsøk fra de venstreliberale på å diskreditere Sverigedemokraterna.

Vi har altså kommet dithen, at alt det som Donald Trump drev med i USA, nå er kommet til Sverige. I form av propaganda. Der svart blir hvitt. Sannhet blir løgn. Denne propagandaen har nå Trump og Åkesson felles.

Hva skjuler seg bak Åkessons illsinte motangrep?

Åkessons utspill innebærer at svensk politikk har tatt enda et steg inn i en dyster og mørk tidsalder. Der framtidsutsiktene for en faktabasert politisk debatt ser dyster ut. Ikke glem dagen det skjedde, 14. mai 2024. Finnes det noen vei tilbake til sans og samling?

Partiets “ideolog” Mattias Karlsson uttrykte nylig etter et besøk i USA sin forferdelse over Donald Trumps destruktive påvirkning på amerikansk politikk. Nå oppfører hans partileder seg på nøyaktig samme måte. Sverigedemokraterna bedriver dobbeltspill i både ord og handling.

Hva skjuler seg bak Åkessons illsinte motangrep? Partiet har tidligere erklært at det har nulltoleranse for rasisme. Partiet har også foretatt en rekke ekskluderingen. Dog gjelder ikke det ledelsen, tross oppsiktsvekkende uttalelser fra Richard Jomshof og Björn Söder. Og nulltoleransen gjelder åpenbart ikke løgn og dobbeltspill.

Kanskje Åkesson bare tester Kristersson?

En årsak kan være at denne krisen involverer partiets sentrale ledelse, i form av partiets kommunikasjonsavdeling og dens sjef, som jo arbeidet på oppdrag fra partilederen. Dessuten kommer det fram i TV4-dokumentaren at Åkesson er innforstått med hva kommunikasjonsavdelingen holder på meg. Om dette stemmer kan forklaringen på Åkessons uhemmede motangrep helt enkelt være at han selv var informert om hva som foregikk i Sverigedemokratenes trollfabrikk. Det kan i hvert fall til en viss grad forklare Åkessons skingrende tonleie. Han var påtakelig nervøs i intervjuet med programmet Aktuellt.

I alle andre partier ville slike avsløringer ført til at de ansvarlige hadde trukket seg eller fikk sparken. Men ikke i det partiet Jimmie Åkesson leder.

I praksis er det her også regjeringens krise, ettersom den samarbeider så tett med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson viser ikke bare fingeren til Kalle fakta, men like mye til statsminister Ulf Kristersson. Han demonstrerer gjennom sitt utspill hvor sterk posisjon han har skaffet seg i svensk politikk. For om samarbeidsavtalen faller, faller også regjeringen. Kanskje Åkesson bare tester Kristersson?

Det lyder fornuftig å komme til bunns i disse mistankene.

Dette er selvfølgelig ikke første gang regjeringen har måttet distansere seg fra uttalelser fra Sverigedemokraterna. Det ligger mye i potten – regjeringsmakten. Kanskje politisk kommentator Helena Gissén har rett da hun overfor Sveriges Radio sa at hun ikke trodde avsløringen ville true samarbeidsavtalen. Vi får se.

Avsløringen og spesielt Åkessons svar er vanskelig å svelge for ethvert demokratisk sinnelag som vil føre en politisk debatt på rettferdige premisser. Dette er likevel første gangen samarbeidsavtalen knaker i sammenføyningene. Fra Liberalerna kan man høre stemmer som tar til orde for å sette samarbeidet med Sverigedemokraterna på pause.

Kanskje kommer det flere avsløringen og flere detaljer vil lekke ut. I Kalle faktas avsløring snakker personer på Sverigedemokraternas partikontor om å spre “informasjon” på arabaisk konto på sosiale medier. Centerpartiets partileder Muharrem Demirok mente denne opplysningene var så oppsiktsvekkende at han krever en utredning om hvorvidt Sverigedemokraterna spilte en rolle i LVU-kampanjen (en desinformasjonskampanje om svensk barnevern, red.anm.) som har nådd flere muslimske land.

Alt dette koker ned til det strategiske veivalget det var å invitere Sverigedemokraterna til et samarbeid.

Dette er noe som Myndigheten för psykologiskt försvar har fulgt tett og regjeringen har vært veldig tydelig på de sikkerhetspolitiske risikoene kampanjen har skapt. Om en slik kobling blir oppdaget, kan det hele eskalere langt forbi Kristerssons og Åkessons kontroll. Det lyder fornuftig å komme til bunns i disse mistankene. Men også å ikke forskuttere noe. Vi får kort sagt se.

Alt dette koker ned til det strategiske veivalget det var å invitere Sverigedemokraterna til et samarbeid. Partiet er ikke som alle andre. Om ikke Sverige skal utvikle seg i trumpsk retning, må moderatlederen nå sette ned foten. Det finnes to alternativ:

Enten lar Ulf Kristersson seg fornedre. Eller så får Jimmie Åkesson krype til korset og legge ned trollfabrikken. Vanskeligere er det ikke. Men som vanlig i politikken er det lurest å helgardere seg med flere kryss. Det pleier ikke føre til serieseier når sesongen går mot slutten. Eller når det er tid for valg.

(Teksten ble først publisert på dagensarena.se. Oversatt fra svensk av redaksjonen.)