FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Solberg må stille til valg uten flertalls-plan

Neste gang Erna Solberg stiller til valg, er det uten noen plan for en flertallsregjering. Frps fremste sier nei til flertallsregjering i 2021.

I hvert fall hvis flertallet av Frps tillitsvalgte får det som de vil. Ingen av partiets fremtredende tillitsvalgte ønsker å sitte i regjering med partiet Venstre igjen, ifølge en omfattende kartlegging gjennomført av TV2.

Slik det ser ut nå, er det bare rødgrønn side som vil stille til valg neste høst med en faktisk plan om en flertallsregjering, mens det borgerlige kaoset ser ut til å vokse seg større for hver dag.

Da Frp gikk ut av regjeringen i januar, etter et knapt år i en fireparti-regjeringen, var det definitivt en dårlig dag for Erna Solberg. Hennes drøm har i mange år vært nettopp et slikt bredt «borgerlig» samarbeid som hun kaller det. I praksis tok det nesten 6 år å få med alle, og det som skulle bli en fest så mer ut som et fylleslag fra dag en. Lite samarbeid og mye kamp preget fireparti-regjeringen, mens velgerne løp alle andre steder. Bare et år etter at KrF ble med, sa altså Frp takk for seg.

Frp’erne vil ikke tilbake. «Vi bør aldri gå inn i en regjering med fire partier igjen.»

I løpet av det ene året hadde regjeringen hatt bompengekrise for åpne dører og Venstres Abid Raja  anklaget Frp for å spre «brun propaganda», etter at Siv Jensen dro nok en runde med såkalt «snikislamisering» i kommunevalgkampen. Det er bare to av mange eksempler.  Den utløsende årsaken ble at et sykt norsk barn ble hentet hjem til Norge fra en fangeleir, og Frps nestleder oppsummerte det hele med å si at å gå ut regjering var «litt som å slippe ut av fengsel».

Frp’erne vil ikke tilbake. «Vi bør aldri gå inn i en regjering med fire partier igjen», sier stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos til TV2, og hun er åpenbart representativ for partiet sitt.

Undersøkelsen viser at et klart flertall sier nei til et nytt regjeringssamarbeid med Venstre. 28 er negative, mens 10 ikke vil ta stilling. Ingen uttrykker at de ønsker et slikt samarbeid. Et stort flertall vil heller ikke sitte i en ny regjering med KrF. 25 er negative, mens 12 er usikre ikke ønsker å ta stilling til spørsmålet nå. Bare én sier klart ja til KrF.

Partiet vil helst regjere med Høyre alene. 33 av de 38 svarer ja til å gå i regjering med Høyre, mens de 5 siste ikke vil ta stilling nå. Problemet med det, er at de to partiene bare ligger an til å få rundt 60 av 185 representanter på Stortinget. Det er et ganske tynt regjeringsgrunnlag.

Et sosialdemokratisk parti vil ønske å samarbeide til begge sider.

I opposisjonen er situasjonen en helt annen:

Ap står fjellstøtt på planen om en rødgrønn flertallsregjering. Det kommer ikke til å endre seg før 2021. Et sosialdemokratisk parti vil ønske å samarbeide til begge sider, for å kunne balansere politikken og få mest mulig gjennomslag.

Riktignok hender det at en og annen ivrig senterpartist har utspill om en regjering bestående av bare Sp og Ap. Trygve Slagsvold Vedum snakker mye om det han kaller «en Sp/Ap-basert regjering», og vil ikke å svare på om det betyr at SV skal være med eller ikke. Denne formuleringen har imidlertid Vedum brukt hele tiden siden forrige valg, uten at det har så voldsom betydning for framtida.

Ap ønsker å ha med SV i et regjeringssamarbeid, og har all mulig interesse av det.  I tillegg er fagbevegelsen og LO, Aps tyngste støttespillere inn mot neste valg, unisont enige om at rødgrønt minst betyr Ap, SV og Sp.

Det er overhodet ingen tvil om at Sp vil i regjering i 2020. Det er et parti som søker makt, og de må inn for å levere til nye velgere. Det er fortsatt svært lite trolig at det blir Trygve Slagsvold Vedum som får i oppdrag av kongen å danne regjering. Høyst sannsynlig blir det Jonas Gahr Støre som får den jobben. Til og med når Senterpartiet gjør det fantastisk bra og Ap sliter, er Ap i snitt cirka 10 prosent større på målingene.

SV, Sp og Ap har i snitt hatt over 85 representanter inne og altså flertall alene på målingene i over et år nå

SV, Sp og Ap har i snitt hatt over 85 representanter inne og altså flertall alene på målingene i over et år nå, ifølge pollofpolls.no. I mars ligger de tre an til 86 mandater, selv om både MDG og Rødt er over sperregrensen, og får henholdsvis 10 og 9 representanter hver.

Og altså med en klar plan om en ny regjering, som nå mangler fullstendig på den andre siden.

Å gå fra fire til tre partier i regjering ser heller ikke ut til å være en kilde til langvarig suksess, verken for tidligere eller nåværende regjeringskamerater. Etter regjerings-exiten, gikk Frp en del fram på meningsmålingene og ble av mange spådd en ny storhetstid, men etter at viraken la seg har det gått nedover igjen. På snittet av målinger for mars, får Frp ifølge Pollofpolls.no bare 13,4 prosent oppslutning, mens både KrF og venstre ligger godt under sperregrensen. Høyre er helt nede på 19,6 prosent, 5,5 prosent mindre enn de fikk ved forrige Stortingsvalg.

Ifølge TV2 er det en del Frp’ere som uttrykker ønske om å samarbeide med Senterpartiet etter neste valg, men det er ualminnelig lite sannsynlig utfall. Senterpartiet har gitt svært klart uttrykk for at de ikke ønsker et samarbeid med verken Frp eller Høyre.

Det er ingen garantier for 85 mandater fra Ap, SV og Sp på Stortinget etter valget i 2021. Ingen vet i dag hvordan stemmene og mandatene kommer til å være fordelt dersom høyresiden taper valget. Det vi vet nå er alt tyder på at de rødgrønne partiene er de eneste som kommer til å stille til valg med en plan om en regjering som har flertallet av norske velgere i ryggen.