FOTO: Morten Hansen/Postkom

Podcast: Når jobbene blir borte

Ny postlov betyr post annenhver dag og 1500 færre postmenn. Men hva kan vi lære av omstillingene som har skjedd i Posten?

I nyeste episode av podcasten Noen har snakket sammen forteller Anne Beathe Tvinnereim og Axel Fjeldavli om det nye Agenda-notatet om omstilling av Posten. I notatet har 36 tidligere ansatte i Posten blitt intervjuet om hvordan de har opplevd omstillingene i Posten, og hvordan tiden etter Posten har vært.

– De enorme endringene som har skjedd i Posten har kanskje gått litt under radaren for mange. Men de kommer kanskje til å ligne på de omstillingene vi står overfor nå, sier Tvinnereim.

– Posten er et slags mikrokosmos av Norge. Både de ansatte og de endringene Posten har blitt truffet av. Internett, robotisering, markedsretting av offentlig sektor, ikke sant. Posten er et bilde av mye av det som er relevant for hele den store fortellingen om oss, sier Fjeldavli

nyhetsbrevet

Fjeldavli trekker også linjer til den omstillingen som ligger an til å komme på grunn av klimaendringene

– Uavhengig av hva man mener om hva vi skal leve av etter oljen og tempo på det hele er vi avhengig av å klare å få omstillingene til å gå på en ryddig måte. Omstillingen i Posten har i stor grad blitt utført i tråd med det de ansatte opplever som sine interesser og utfordringer, det har også skapt større forståelse for de omstillingene som skjer, sier Fjeldavli

Tvinnereim peker på at politikken må bidra til at de ansatte får den kompetansen de måtte trenge for å få en ny, god jobb. For eksempel må politikken være tilpasset voksne med barn, som har vanskeligere for å flytte på seg enn yngre studenter.

– Det gjelder ikke bare lokalisering, men også at man har mer fleksible løsninger, at det blir enklere å få kompetanseheving mens man er i jobb og at for eksempel universiteter, høgskoler og fagskoler kan lage kortere, arbeidsrettede moduler sammen med lokalt næringsliv.

Hele episoden kan du høre i din podcastapp eller i denne spilleren: