FOTO: Vidar Ruud/ANB

Betaler for julen med kredittkort

Gaver, mat og drikke i julen tømmer mange nordmenns kontoer.

Én av fire sier de betaler for gildet med lånte penger.
– At en så stor andel har tenkt å finansiere julen med kredittkort, er rett og slett skremmende, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anna Motzfeldt, til Avisens Nyhetsbyrå (ANB).

Jul på kreditt

Banken har fått nettstedet YouGov til å gjennomføre en representativ spørreundersøkelse om bruken av kredittkort til å betale for forbruk og innkjøp knyttet til jul.
14 prosent svarer at de «i stor grad» bruker kredittkortet til dette. 12 prosent svarer «i noen grad». Det er tall som bekymrer Motzfeldt.

– Dersom man har en fornuftig plan for tilbakebetaling før de skyhøye kredittkort-rentene begynner å løpe, er det jo greit. Hvis ikke kan det fort bli en kjedelig start på det nye året med dyr kredittkortgjeld hengene over hodet som du drar med deg langt inn i 2019, sier forbrukerøkonomen.

Mye å spare

Hun er redd for at presset på å ha en minst like flott jul som naboen fører til at mange bruker penger de ikke har til å kjøpe ting familiene egentlig ikke har råd til.
– Det kan være dyrere julegaver enn man planla, enda mer eksklusiv mat og julepynt og så videre. Tallene viser at mange har råd, samtidig som de som kanskje ikke har det, føler seg presset og dermed henter opp kortet fra veska.

Familie og venner

Dette kan skape problemer langt inn i det neste året om man ikke er flink til å betale den dyre kredittgjelda raskt.
– Husk at det viktigste med julen faktisk er at man deler gode stunder sammen med familie og venner – ikke at man har de flotteste, dyreste eller mest fasjonable gavene, varene og matvanene, sier Motzfeldt. (ANB)