Marine le Pen
FOTO: Blandine Le Cain/Flickr cc.

Podcast: Høyrepopulistisk samling i EU?

Klarer høyrepopulistene å samle seg i ett sterkt parti i Europaparlamentet? Mister sosialdemokratene og kristendemokratene flertallet? Vi snakker med Kjerstin Aukrust om EU-valget som er rett rundt hjørnet.

I denne episoden av podcasten Noen har snakket sammen får vi besøk av Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap på UiO. Anledningen er valget til Europaparlamentet i slutten av mai. Europaparlamentet er et av to lovgivende kamre i EU, ved siden av Rådet, hvor statslederne i EUs medlemsland sitter. Til Europaparlamentet skal det velges 751 representanter, hvorav 74 fra Frankrike.

Skal man tro meningsmålingene, ligger det an til at de to store partiene, sosialdemokratene S&D og kristendemokratene EPP vil gå tilbake.

– Det ligger an til at kristendemokratene og sosialdemokratene mister flertallet de har sammen i parlamentet. Det er klart at det vil føre til en annen dynamikk i parlamentet, sier Aukrust.

nyhetsbrevet

Samtidig skjer det endringer blant høyrepopulistene, som er i medvind. I dag er høyrepopulistene splittet i to partigrupper i Europaparlamentet.

– Sannsynligvis vil ihvertfall en av disse to gruppene slutte å eksistere, til fordel for en ny gruppe. Kanskje kan høyrepopulistene samle seg. Det er klart at da vil høyrepopulistene få langt mer inflytelse.

Matteo Salvini har lagd en allianse der flere andre europeiske høyrepopulistiske partier har sluttet seg til. Men foreløpig ikke partiet til Marine Le Pen. Hennes parti er fortsatt så stigmatisert blant andre høyrepopulisitiske partier at det er ikke alle som ønsker å sitte i samme gruppe som henne.

Valgplakat for Nasjonal Samling. “Over hele Europa vinner våre ideer frem”

I forrige Europaparlamentsvalg ble Le Pens parti landets største parti i Frankrike. I årets valg er partiet i tet på målingene sammen med Emanuel Macrons parti LREM.

Nasjonal Samling har endret sitt EU-standpunkt. Tidligere var de mot fransk EU-medlemskap og mot euroen. Ifølge Aukrust var dette en av hovedårsakene til at Le Pen tapte presidentvalget i 2017. Nå skal de heller endre EU fra innsiden.

– Pipen har fått en annen lyd. Det har i stor grad med den europeiske konteksten å gjøre. De er ikke lenger isolerte.

– Folk ønsker å endre EU. De vil nok støtte Le Pen når hun sier at hun vil endre EU fra slik det er i dag.