FOTO: News Øresund/Johan Wessman/Flickr cc

Ligger an til flertall for rød blokk i Danmark

Podcast: Socialdemokratiet og ytre høyre-partiet Stram Kurs har vunnet på at Dansk Folkeparti har lagt seg tettere mot sentrum, mener Victor Boysen.

5. juni er det valg til Folketinget i Danmark. I siste episode av podcasten Noen har snakket sammen forklarer Victor Boysen hva som er de viktige sakene i det danske valget, og hvordan utfallet ser ut til å bli. Boysen er tidligere leder av Radikal Ungdom, Unge Venstres søsterparti i Danmark, og følger dansk politikk tett.

– Innvandringspolitikken får mye fokus i valgkampen. Det er interessant, fordi for 2-3 måneder siden snakket alle eksperter om at nå ville det bli noe annet enn innvandring som skulle fylle den offentlige debatten, sier Boysen

– Klima er det viktigste spørsmålet for velgerne, men mange snakker om hvordan det ikke er avgjørende for hvordan folk stemmer, fordi det er vanskelig å se forskjell på partiene i klimaspørsmålet.

nyhetsbrevet

Boysen peker på at en viktig grunn til at innvandringspolitikk er høyt på agendaen, er at det nye partiet Stram Kurs ligger an til å bli valgt inn i Folketinget for første gang.

– De er veldig, veldig langt til høyre i innvandringspolitikken. De mener blant annet at man må ha to etnisk danske besteforeldre for å ikke bli kastet ut av Danmark.

Grunnen til at det er plass til nye partier ute til høyre er nok fordi Dansk Folkeparti har endret strategi, hvor de er åpne for å samarbeide både til høyre og venstre, og dermed kommet på vippen, mener Boysen Dette har også Socialdemokratiet vunnet på.

Samarbeidet mellom Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har legitimert Socialdemokratiets nye skift i innvandringspolitikken

– Socialdemokratiet har vært i stand til å hente noen av de velgerne som tradisjonelt har vært i Socialdemokratiet, men som i løpet av de siste 20 årene har byttet til Dansk Folkeparti på grunn av den harde innvandringspolitikken til DF. Samarbeidet mellom Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har legitimert Socialdemokratiets nye skift i innvandringspolitikken, hvor Socialdemokratiet også har blitt mer høyreorientert.

I tillegg mener Boysen at pensjonsspørsmålet har gjort at Socialdemokratiet har kunnet hente velgere fra både Dansk Folkeparti det store høyrepartiet Venstre.

– Socialdemokratiet foreslo i starten av året at folk som var fysisk utslitte, som hadde hatt harde fysiske jobber, skulle få tidligpensjonere seg. Dette har vært kjempeviktig for velgerne. Jeg tror det er en vesentlig årsak til at Socialdemokratiet gjør det så godt på målingene nå. Socialdemokratiet har presset Venstre på de velgerne som synes man ikke skal ha så mange flyktninger og som samtidig synes velferd er viktig, og at det er viktig å kunne trekke seg tilbake fra jobbmarkedet før man er helt utslitt.

Hør hele episoden her: