FOTO: Res Publica/Einar Tretvoll

Podcast: Veien videre for europeisk sosialdemokrati

En samtidig sosialdemokratisk kollaps i en lang rekke land. En tilfeldighet eller har landene noe felles? Halvor Finess Tretvoll har skrevet bok.

Halvor Finess Tretvoll har reist rundt i Europa og snakket med sosialdemokrater, aktivister, fagforeningsfolk og akademikere om sosialdemokratiets tilstand. Det har blitt til boken Sosialdemokrati i en skjebnetid. Vi snakker med Halvor om boka.

– Jeg har vært nysgjerrig og prøvd å finne ut av hva som har rammet sosialdemokratiet i land etter land i Europa. Vi har brukt mye kapasitet på å prøve å forstå én side av endringene vi ser i partilandskapet, nemlig fremveksten av høyrepopulistene, men hvis jeg har rett er dette bare én del, og at sosialdemokratiske problemene er en annen side av det samme komplekse problemet.

nyhetsbrevet

Tretvoll har besøkt både Sverige, Tyskland, Italia, Frankrike, Storbritannia og Spania. I Spania har vært preget av en kultur- og identitetskonflikt hvor flere regioner har ønsket mer selvstyre eller fullstendig uavhengighet fra Spania. Hva kan sosialdemokratene i Norden lære om “ikke-økonomiske” spørsmål fra de spanske sosialdemokratene – om noe?

– De spanske sosialdemokratene har søkt en kompromissposisjon i et veldig splittende spørsmål, slik sosialdemokratiske partier ofte gjør når de møter spørsmål som ikke går strengt langs den økonomiske høyre/venstre-aksen. Det som viste seg i det spanske tilfellet, var at det var en «hard sell» i en situasjon der polariseringen rundt Katalonia-spørsmålet var høy. Det ga ingen uttelling der og da å innta denne mellomposisjonen, sier Tretvoll

Han peker på at også spørsmål man har sett på som ganske tradisjonelle høyre-venstre-spørsmål, som å miste jobben, også har et tydelig identitetsaspekt. Mange i Europa er bekymret for framtiden.

– Man kan miste noe av hvem man er. Det er ikke bare en interessemessig dimensjon i det fallet mange har opplevd eller frykter at de kommer til å oppleve. Din definerte plass i verden blir også usikker. Trusselen går ikke bare på lommeboka, at man kan miste jobben, men også knyttet mer til ens identitet.

Hele episoden kan du høre her: