FOTO: Michał Bożek / Unsplash

Den største taperen for Høyres skitne valgkamp, er tilliten til politikerne

Dessverre ser det ut som Høyre kjører som valgkampstrategi å pumpe ut uærlige påstander i media.

Iblant lurer jeg hvor lavt Høyre skal synke når det gjelder uærlig kommunikasjon.

Prakteksempelet er en Facebook-post fra forrige uke. Her pumper Høyre opp et tabloid bilde om at Oslo og Bergen «har brukt 1,4 milliarder på å kjøpe opp velfungerende barnehager», og at de pengene kunne blitt brukt på helt andre formål.

De 1,4 milliardene Høyre henviser til er brukt på å kjøpe opp tomme barnehagebygg som står ubrukt.

Problemet er at argumentasjonen er fullstendig skivebom, noe de er fullt klar over. Likevel fortsetter de å gjenta de samme løgnene gang etter gang.

For det første har ikke en eneste barnehage i bruk har vært kjøpt opp. De 1,4 milliardene Høyre henviser til er brukt på å kjøpe opp tomme barnehagebygg som står ubrukt. Man kan enkelt sagt ikke drifte en barnehage uten å ha tilgang til bygget, og det må betales for. Uten pengene ville færre barn gått i barnehage. Aldri før har flere Oslo-barn nå gått i barnehage, som en konsekvens av politikken som er ført.

Alternativt kunne kommunen brukt pengene på å leie byggene av selskaper som Espira og Læringsverkstedet. Utfordringen er bare at kommunen da nedbetaler lånet til en annen og ikke seg selv. Nylig kunne vi lese at Norges største kommersielle barnehagekjede hadde tjent over 2 milliarder på å selge slike barnehagebygg som var skattefinansiert av det offentlige.

Likevel later de som om de samme pengene kan brukes to ganger, som er en tvers gjennom uærlig strategi.

Problemet til Høyre er at de på en side sier de ønsker flere barnehageplasser, mens de samtidig tar 1,4 milliarder ut av barnehagene for å legge ned plasser. Likevel later de som om de samme pengene kan brukes to ganger, som er en tvers gjennom uærlig strategi.

Dessverre ser det ut som Høyre kjører som valgkampstrategi å pumpe ut uærlige påstander i media.

Denne valgkampen starta med at Erna og Høyre gikk til angrep på Oslo fordi de påsto administrasjonskostnadene i byen har økt med en milliard. Så falt hele regnestykket som et korthus, da det viste seg at mesteparten av pengene var pandemistøtte og strømstøtte til Ruter. Senere kunne Aftenposten dokumentere at 18 av de 19 undersøkte Høyre-styrte kommunene bruker mer på administrasjon pr. innbygger enn Oslo.

Problemet er at når Høyre fullstendig driter i hva som er fakta, bidrar det i neste omgang til å skape politikerforakt.

Nylig måtte Høyres Tone Trøen legge seg paddeflat for å ha løyet om lønnsforskjeller i offentlige og kommersielle sykehjem. Hardnakka påsto hun at det ikke var lønnsforskjeller, men da journalistene ettergikk hennes egen statistikk – fant de at det var betydelige forskjeller.

Problemet er at når Høyre fullstendig driter i hva som er fakta, bidrar det i neste omgang til å skape politikerforakt. Stadig oftere hører jeg velgere hevde at politikere er løgnere, og viser en dyp mistillit mot politikere. Politikere bør da være sitt ansvar ekstra bevisst, og faktisk drive debatt på sanne premisser. De desperate utspillene fra Høyre de siste ukene viser dessverre det stikke motsatte. Den største taperen for Høyres skitne valgkamp er tilliten til politikerne.

Innlegget ble først publisert på forfatterens Facebook-side.