Vil drapet på George Floyd føre til et oppgjør med et system som har en ekstrem rasistisk slagside, og et bedre USA?
Mohamed Boazizi het han, den tunisiske grønnsaksselgeren som tente på seg selv i frustrasjon og fortvilelse, og utløste den Arabiske våren i 2011. Vi vet ennå ikke hva som blir etterdønningen etter drapet på George Floyd i Minneapolis, men det er nok en av hendelsene vi vil lese om i historiebøkene i årene som kommer. Fører det til noe bedre?
Ikke godt å si, men det viser de utfordringene vi står ovenfor i USA, med et system som har en ekstrem rasistisk slagside. Det er en tid som krever sterkt moralsk lederskap. Det glimrer med sitt fravær.
Rasistiske sitater
«Når plyndringen starter, da starter skytingen» skrev president Donald Trump på Twitter, et sitat brukt av en rekke rasister under den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen. Dette er referanser som Trump i ettertid har forsøkt å vri seg unna, og påstå at han ikke kjente til. Problemet er at alt annet som har kommet fra ham, har handlet om å fordømme de som protesterer, og true demonstranter utenfor Det hvite hus med hunder og våpen.
Kontrasten til de høyreekstreme protestene for noen uker siden er slående
Hadde presidenten tidlig i prosessen gått inn i situasjonen med empati og forståelse, kunne noe av eskaleringen vært unngått. Men Trump har bare helt mer bensin på bålet, med å kalle de som protesterer for kjeltringer. Kontrasten til de høyreekstreme protestene for noen uker siden er slående: da var det (stort sett hvite) militsmedlemmer som marsjerte inn i en rekke lovgivende forsamlinger i amerikanske stater, og tungt bevæpnet og skrek og truet folkevalgte. De ble ikke kalt kjeltringer fra Det hvite hus, da skrev Trump heller meldinger på Twitter til støtte for protestene og ønske om at flere stater og byer skulle bli «frigjort». Han kalte også militsmedlemmene for «veldig bra folk».
Tidligere president Barack Obama har også kastet seg inn i diskusjonen. I poster på Facebook oppfordrer han til fredelige demonstrasjoner, og deltagelse i valg for å endre systemet. Problemet er at selv om Obama gjorde noen grep mens han var president, så greide han ikke gjennomføre endringer som fikk satt seg. Endringene var ikke fundamentale, og mange av endringene til det bedre som kom under Obama har blitt tilbakestilt under Trump.
Er da Trump det egentlige problemet i USA? Nei
Er da Trump det egentlige problemet i USA? Nei, på samme måte som det er en helt feil analyse å se drapet på George Floyd som et problem med den spesifikke politimannen som satte kneet sitt mot halsen hans. Det handler ikke om enkeltpersoner, det handler om et systematisk problem. Valget av Trump er heller kulminasjonen av den underliggende rasismen i det amerikanske samfunnet, en rasisme som har vært der i lang tid. På mange måter fikk mange skikkelig blod på tann under presidentskapet til Obama, blant annet gjennom massive mengder konspirasjonsteorier, fremmet ikke minst av Trump.
Det er ikke nødvendigvis slik at rasisme eller overdreven maktbruk fra politiet mot svarte har økt. Men med den massive mengden smarttelefoner, blir slikt oftere tatt opp og spredd via sosiale medier, slik at omfanget blir tydelig for flere. Dessuten kan det hende at yngre generasjoner amerikanere reagerer sterkere på den forskjellsbehandlingen som finnes, enn folk gjorde tidligere.
En svart mann truer meg
Drapet på Floyd skjedde 25. mai i Minneapolis. Samme dag var det en episode i Central park i New York hvor Christian Cooper, en fugletitter, møtte på Amy Cooper, en kvinne som var ute og luftet hunden sin. Tross samme etternavn er de ikke i slekt. Amy hadde ikke hunden i bånd, noe som er påkrevd i parken. Christian ba henne sette bånd på hunden sin, noe hun nektet og det ble en opphetet diskusjon mellom de to. Christian tar opp mobilen og begynner å filme, noe som får det til å koke over for Amy.
Samme dag var det en episode i Central park i New York hvor Christian Cooper, en fugletitter, møtte på Amy Cooper som var ute og luftet hunden sin
Hun krever at han slutter å filme, og sier at hvis han ikke kutter ut, vil hun ringe politiet og si at en afroamerikansk mann truer henne. Hun ringer politiet, og gråtkvalt og med bristende stemme forteller hun hvordan en svart mann opptrer truende mot henne og hunden hennes, og at de må komme raskt. Hun har i mellomtiden satt hunden i bånd, og Christian går videre. Videoen ble i ettertid spredd på Twitter av søsteren til Christian. Årsaken var ikke hevnlyst mot kvinnen med hunden, men et ønske om å vise fram et konkret eksempel på strukturell rasisme. Her er det kanskje greit å legge til at Amy Cooper er en hvit kvinne, Christian Cooper er en svart mann.
Hun krever at han slutter å filme, hvis ikke vil hun ringe politiet og si at en afroamerikansk mann truer henne
Som en hvit kvinne som påstår at hun opplever seg truet av en stor, svart mann, er det rasistiske maktstrukturer hos politiet Amy Cooper kobler seg opp mot, og med det setter faktisk hans liv i fare. Man kan diskutere om hun gjorde dette bevisst, eller ubevisst, men det spiller egentlig ingen rolle. Hun brukte de rasistiske forestillingene som et våpen mot ham. I ettertid har hun mistet både en prestisjefylt jobb og hunden sin, som følge av episoden. Hun har også beklaget på det sterkeste det hun gjorde.
Hun brukte hans hudfarge og kjønn, men også den rasismen hun antok ville være tilstede hos politiet, som et våpen mot en Harvard-utdannet fugle-entusiast.
Her kan det også være på sin plass å si at Christian Cooper faktisk er ganske kjent, han skribent og redaktør for tegneseriegiganten Marvel, og sitter i styret til NYC Audubon Society, en ideell miljøorganisasjon dedikert til bevaring av fuglehabitater. Men for Amy Cooper ble han bare en svart mann, og hun benyttet seg av sin privilegerte status som en hvit kvinne for å straffe ham. Hun fortalte ham nettopp hva hun skulle gjøre, og sa hva hun ville si til politiet. Hun brukte hans hudfarge og kjønn, men også den rasismen hun antok ville være tilstede hos politiet, som et våpen mot en Harvard-utdannet fugle-entusiast.
Strukturell rasisme
Det er ikke bare i møtet mellom mennesker den strukturelle rasismen blomstrer opp i USA. Den første kommunale rettsmedisinske rapporten etter drapet på Floyd har ikke hjulpet til å roe ned stemningen i et USA i opprør. Her pekes det på mulig narkotikabruk, hjertesvikt og dårlig helse som mulige årsaker for til Floyds død. Alt annet enn politimannen som satt med kneet presset inn mot halsen hans, trekkes fram. Floyds familie har fått utført en uavhengig granskning. Den sier noe ganske annet, og bekrefter det vi ser på video, det var det vedvarende presset mot halsen som medførte kvelning og død.
Det er ikke bare i møtet mellom mennesker den strukturelle rasismen blomstrer opp i USA
Selv om Derek Chauvin, politimannen som er arrestert siktet for uaktsomt drap, reagerer Floyds familie: De mener dette er et overlagt drap, og bør tiltales deretter. Floyd sa gjentatte ganger at han ikke fikk puste, og andre vitner ga også uttrykk for at situasjonen var livstruende. Chauvin har tidligere hatt flere klager mot seg for overdreven maktbruk. De to andre politimennene som også holdt Floyd nede, og den fjerde som stod ved siden av, er ikke siktet for noe enda, selv om det trolig kommer siktelser mot disse også. Alle fire har mistet jobben, mens det føderale politiet etterforsker saken.
Diktatoriske tendenser
Protestene har vokst i styrke over helgen, og flere steder er nasjonalgarden kalt inn. Trump har bedt guvernører rundt om i USA om å bli tøffere mot de som protesterer, og truet med å bruke i militæret mot sine egne innbyggere. Politiets maktmisbruk mot demonstrasjonene skaper enda mer sinne.
Protestene har vokst i styrke over helgen
Vi har sett politiet angripe demonstranter som ikke har gjort noe ulovlig, politibiler som kjører inn i folkemengder, politiet som skyter med pepperkuler og tåregass mot fredelige demonstranter, og enda mer skremmende, mot media. Budskapet som gjentas, igjen og igjen fra Det hvite hus under Trump, er at media er folkets fiende. Nå ser vi at det får konsekvenser. Journalister har også blitt arrestert, blant annet en svart CNN-journalist som ble arrestert på direkten. Riktignok ble han og kamerateamet hans sluppet fri etterpå, men andre journalister som rapporterte fra samme område ble ikke arrestert.
Budskapet som gjentas, igjen og igjen fra Det hvite hus under Trump, er at media er folkets fiende. Nå ser vi at det får konsekvenser
Alt dette skjer mens pandemien som Trump har håndtert ekstremt dårlig, fortsatt raser. Over 100.000 mennesker i USA er døde, og det skyldes i stor grad sviktende ledelse fra nettopp Trump. Han har også erklært antifa (et løst sammensatt anarkistisk og antifascistisk nettverk) som en terroristorganisasjon, og politiet har brukt tåregass mot fredelige demonstranter foran det hvite hus for at presidenten kunne komme ut og få tatt noen propagandabilder.
Tilbake til spørsmålet helt i begynnelsen av denne teksten, fører disse protestene til noe bedre? Selvmordet til Mohamed Boazizi skapte en bølge som fjernet noen av de sterkeste diktatorene i Midtøsten, men løste ikke de underliggende problemene. Ikke enda i alle fall. Det hjelper lite å fjerne Trump, om man ikke får gjort noe med den splittede politiske diskursen som førte til at han vant frem.
Det hjelper lite å fjerne Trump, om man ikke får gjort noe med den splittede politiske diskursen som førte til at han vant frem
Den strukturelle rasismen i USA er voldsom og omfattende. På den annen side er det nå demonstrasjoner over hele landet, det er annerledes enn før, for eksempel da Rodney King ble banket opp av politiet i LA i 1991. Det førte til opptøyer, plyndring og gatekamper med politiet i millionbyen, men fikk aldri det omfanget vi ser i dag. Dette er bredere, med opptøyer og demonstrasjoner i flere hundre byer, det er også en annen tid med sosiale medier og nyheter som sprer seg fortere.
USA har også tidligere greid å få noe godt ut av vonde erfaringer, f.eks gjennom borgerrettsbevegelsen som førte til store endringer. Det som skjer nå kan være starten på noe bedre, men mye vil avhenge av om Trump vinner valget til høsten. Skulle det skje, er det vanskelig å se for seg et bedre USA i årene som kommer.
Kommentarer