Danby Choi
FOTO: Skjermdump fra NRK

Høyresidens relativisering av Trump

Er det noe historien vil dømme hardt, er det enkelte på høyresidens unnskyldninger og relativisering av Trump

De siste dagene har Subjekt-redaktør Danby Choi påstått at mediene må dekke Trump mer balansert, og at de ikke klarer å forklare hvorfor folk stemmer på ham.

Man kan undre seg om han i det hele tatt har fulgt med i media de siste årene. Temaer som situasjonen i rustbeltet, fallende kjøpekraft, opioidkrisen og migrasjonskrisen har fått bred dekning, også i Norge.

Det er grundig forklart hvorfor mange amerikanere føler seg avkuttet fra systemet og velger en kandidat som tar avstand fra «establishmentet».

Med dette velger Choi å bagatellisere det største angrepet på det amerikanske demokratiet.

Samtidig er det medienes plikt å informere om Trumps vedvarende angrep på demokratiske institusjoner. Vi snakker om en mann som aktivt forsøkte å gjennomføre et statskupp og fortsatt hevder at han burde vært i Det hvite hus.

Stormingen av Kongressen var kulminasjonen av flere ukers angrep på valgresultatet, der han også presset på for å «finne» falske stemmer. Trump har oppfordret til vold mot journalister, påstått at dette er det siste valget hvor det vil være nødvendig å stemme, og spredt konspirasjonsteorier om minoriteter.

Choi, som har en mektig plattform, har nesten aldri brukt den til å kritisere disse angrepene på demokratiet. I stedet mener han Trump er «kul», og hans feed er fylt av videoer som latterliggjør Kamala Harris.

Da han i dag på ble spurt om stormingen av Kongressen, svarte han:

«Hvis du ser på hvordan QAnon – disse trollene – agerte der inne, så vil veldig mange – på sosiale medier og unge menn blant annet – le av når norske medier forsøker å fremstille det som et reelt statskupp. De vil se på det som trolling. Jeg mener altså det var veldig alvorlig det som skjedde, men at de vil være uenig i hvordan dette formidles i norske medier likevel.»

Det er en oppsiktsvekkende ryggmargsrefleks fra en av Norges mektigste samfunnsdebattanter.

Med dette velger Choi å bagatellisere det største angrepet på det amerikanske demokratiet. At stadig flere unge menn i Norge støtter Trump, er en utvikling som bør bekymre oss alle.

Sosialkonservative stemmer som Choi, Asle Toje, Wolfgang Wee og Ola Svenneby bærer et ansvar her. Svenneby har faktisk gjort en innsats for å markere klare spilleregler. Choi, derimot, har knapt brukt en eneste kalori på å forklare trusselen Trump utgjør. Han mener snarere at mediene bør møte disse angrepene på demokratiet med mer «nyanse» og forståelse.

Det er en oppsiktsvekkende ryggmargsrefleks fra en av Norges mektigste samfunnsdebattanter.

(Først publisert på forfatterens FB-side.)