FOTO: /ILLU: Jonas Alexander Larsen

Vil ha en grønn og sosial skatteomlegging

– Som barn tenkte jeg at det måtte være noe alvorlig galt med verden vi lever i, når jeg kunne ha det så godt, samtidig som så mange andre barn levde i krig eller fattigdom, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender

Hvem eller hva var det som gjorde deg samfunnsengasjert?

– Verdens urettferdighet, sett gjennom Dagsrevyen og i samtale med mamma og pappa da jeg vokste opp. Som barn tenkte jeg at det måtte være noe alvorlig galt med verden vi lever i, når jeg kunne ha det så godt, samtidig som så mange andre barn levde i krig eller fattigdom. Det ville jeg gjøre noe med.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?

– Tina Bru. Vi har veldig ulikt syn når det kommer til for eksempel norsk oljeutvinning, men hun er en dyktig og tøff politiker.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– All tiden vi ikke bruker på å diskutere de virkelig store utfordringene verden og Norge som samfunn står ovenfor, og løsningene på dem.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Doughnut Economics – 7 ways to think like a 21st century economist, av den britiske økonomiprofessoren Kate Raworth. Tett etterfulgt av tegneserieboka Kunnskapens Frukt, av Liv Strömkvist. Jeg vil nesten gå som langt som å si at alle kvinner bør lese den boka.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– «Redusert forbruk i rike land på 1-2-3».

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor? 

– Torbjørn Røe Isaksen. Selv om jeg ikke nødvendigvis er enig med ham, så setter jeg pris på at han i motsetning til en del andre politikere svarer ordentlig på spørsmål, og forankrer svarene og synspunktene sine ideologisk.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– På én dag som finansminister hadde jeg påbegynt en grønn og sosial skatteomlegging. Så ville jeg gjort ferdig oljefondets mandat for investeringer i unotert fornybar infrastruktur, som vindmøller og solcelleparker, og satt en foreløpig ramme på 5 % av fondets investeringer til dette formålet. Deretter skulle jeg ha fulgt Norges Banks anbefaling om å trekke fondet ut av olje- og gass-aksjer. Etterpå skulle jeg ha bestilt en utredning til neste perspektivmelding som snur på premisset i meldinga om evig forbruksvekst, for eksempel ved å ta for seg hvordan klimarisiko vil påvirke Norges økonomiske utvikling, inkludert scenarier der vi ikke pumper opp alle kjente forekomster av olje og gass på norsk sokkel, fordi oljeprisen har stupt tidligere enn først antatt og olja ikke lenger er lønnsom.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– Det er mange. Jeg trives best med en kombinasjon av Klassekampen, NRK, Morgenbladet, Aftenposten og Dagens Næringsliv. Og spaltene til Geir Ramnefjell i Dagbladet. Særlig de dyptpløyende sakene i Klassekampen, Morgenbladet og Dagens Næringsliv gir meg mye.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– Det er i hvert fall noe fantastisk befriende med Ane Dahl Torp i Heimebane. Helena Mikkelsen er en av de råeste rolletolkningene jeg har sett.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Å være utenfor rekkevidde, helst på fjellet eller på hytta. Det er litt vanskelig å få til i hverdagen, men en tur i marka eller til øyene hjelper på.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Hehe, hvor skal jeg begynne? Seilt? Skrevet? Eller studert, fransk eller agroøkologi.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– Jeg tenker en del på om det er greit å spise kjøtt, rent moralsk. Å ta livet av dyr for spisingas skyld, all den tid vi har mulighet til å dekke næringsbehovet vårt fra planter. Det synes jeg det er vanskelig å bli enig med meg selv om.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– Det finnes i hvert fall en økonomisk elite, både selskaper, stater og enkeltmennesker, som benytter seg av fellesskapets ressurser i form av både mennesker og miljø, uten å gjøre ordentlig opp for seg. Det bør vi gjøre opprør mot, men først og fremst i form av strengere reguleringer, lovgivning og internasjonal skattlegging.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– Du er bra nok. Gjør det som engasjerer deg, og som gir deg mening. Status og penger gir ikke nødvendigvis et rikt liv.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– Kolonistaten er herved oppløst.

nyhetsbrevet