FOTO: /ILLU: Jonas Alexander Larsen

– Økt ulikhet betyr mindre frihet til folk flest

SVs Kari Elisabeth Kaski mener det er verdt å gjøre opprør mot at stadig mer ressurser samles på få hender. Men på fritiden er det hagearbeid som gjelder.

Hvem eller hva var det som gjorde deg samfunnsengasjert?

– Det var ikke noen definerende person eller definerende hendelse, men den første gangen jeg ble skikkelig politisk engasjert var under Irak-krigen. Da gikk jeg vel for første gang i demonstrasjonstog også. Så var det miljøsaken og oljeboring i Barentshavet som gjorde at jeg ble organisert aktivist og etter hvert samfunnsengasjert på fulltid.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?                                                      

– Det er mange jeg kunne nevnt, men jeg vil trekke fram Lene Westgaard-Halle og Tina Bru i Høyre. To svært dyktige og kunnskapsrike kvinner, som jo også trekker miljøpolitikken til Høyre i riktig retning. Og det er jo bra!

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– Hvor lett det er for enkelte å få store medieoppslag og prege debatter hvis de bare roper høyest og bruker de mest ekstreme ordene og bildene. Mange viktige saker fortjener langt mer rolige og grundige debatter om løsninger, framfor enkle problembeskrivelser og karakteristikker. Et eksempel er debatten om Groruddalen og Oslo sør.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Ofte den siste boka jeg leste. Jeg blir alltid revet med. Jeg leste tidligere i år Folket, det er meg – den europeiske høyrepopulismens vekst og framtid av Simen Ekern. Den vil jeg anbefale!

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– Jeg har egentlig ikke savnet noen bøker, men tid til å lese alle bøkene. Så gleder meg til sommerferie og tid til å lese skjønnlitteratur.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor? 

– Hadia Tajik. Folk lytter til henne når hun snakker, og hun kombinerer kunnskap med enkelt og engasjerende språk, som er nært folk. Jeg blir inspirert av å høre på henne!

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– Som SVs representant i finanskomiteen får jeg jo tenkt mye på dette, og det er jo viktig å huske på at politikk er veldig mye mer enn penger, selv om det av og til kan virke sånn i debatten. Men jeg ville prioritert opp CO2-avgifta for oljeindustrien og økt satsingen på skolen, særlig gratis kjernetid i SFO etter modell fra Oslo. Og så ville jeg fjerna kontantstøtten og brukt mindre penger på firefelts motorveier.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– Jeg klarer meg jo uten det meste, og i ferier skrur jeg gjerne av alt. Men i hverdagen er jeg jo slave av sosiale medier og skulle ønske jeg fikk lest mer aviser.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– Jeg liker veldig mange tv-serier, men for tida anbefaler jeg alle å se The Handmaid’s Tale. Skremmende aktuell til tider.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Hagearbeid. Jeg har ikke mye hage, men å pusle med det lille jeg har er den mest effektive måten å koble av på. Da tenker jeg ikke på noe annet.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Hagearbeid! Og fullført studiene mine. Det hadde vært fint å få gjort.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– For tida, og sikkert framover også, syns jeg de mange sakene som omhandler bioteknologi, helse og personvern er både vanskelige og viktige. De spørsmålene kommer bare til å utfordre oss mer og mer framover.

 Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– Det finnes en økonomisk elite, i Norge og særlig internasjonalt, som er rik på både penger og makt. Det at ulikheten øker og at stadig mer ressurser konsentreres på noen få hender er absolutt verdt å gjøre opprør mot! Til syvende og sist vil det bety at folkestyret får innskrenka makt og at folk flest får mindre frihet til å forme sitt eget liv og framtid.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– Jeg tror på å gjøre det man syns er gøy, samtidig som man ikke er redd for å ta på seg nye utfordringer og si ja til nye oppgaver. Og så må man ikke alltid gjøre som alle andre eller det samfunnet forventer til enhver tid. Jeg valgte å bruke tre hele år av livet mitt på å jobbe fulltid uten lønn i Natur og Ungdom, og det er kanskje det viktigste og mest riktige valget jeg har gjort.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– Ingen er fri, før alle er fri.

nyhetsbrevet