Audun Lysbakken
FOTO: Jonas Alexander Larsen

– Norsk offentlighet er nærmest besatt av innvandring

Det kreves ikke fnugg av mot for å stå fram med innvandringskritiske synspunkt i samfunnsdebatten i dag, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk? 

– Jeg hadde aldri tenkt å bli politiker, jeg skulle bli kaptein på Hurtigruten. Da jeg gikk i andre klasse på videregående, preget EU-debatten skolen vår. Ja- og nei-siden hadde hver sin vegg i foajeen, med veggaviser og plakater. Jeg ble trukket inn i Ungdom mot EU i Bergen de siste ukene før folkeavstemningen. Da vi vant, skjønte jeg at politisk engasjement virkelig kan nytte, og etter det har jeg vært med i politiske kamper om både stort og smått.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til? 

– Det er mange. Jeg hadde et godt forhold til Siv Jensen da vi satt i finanskomiteen sammen, synes det er spennende å lese tekstene til en ideologisk anlagt politiker som Torbjørn Røe Isaksen og samarbeider godt med Knut Arild Hareide om saker hvor vi faktisk står sammen. Politiske motsetninger handler ikke om ondt mot godt, men at ulik bakgrunn og erfaringer gjør at vi tror på helt ulike løsninger for å nå målet om et bedre samfunn.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag? 

– Folk som hyller seg selv fordi de «tør» å ta debatter om innvandring. Norsk offentlighet er nærmest besatt av innvandring, kultur og religion. Saker om det får utrolig mye oppmerksomhet og det kreves ikke fnugg av mot for å stå fram med innvandringskritiske synspunkt i samfunnsdebatten i dag.

Hvilken bok har du oftest anbefalt? 

– For å være helt ærlig har jeg vel brukt aller mest tid på å få folk til å lese de bøkene jeg har skrevet selv. Men ellers har jeg ofte anbefalt “Spirit Level” av Kate Pickett og Richard Wilkinson, en utrolig viktig bok for oss som er opptatt av problemene med økende ulikhet i makt og rikdom. En bok som har fått meg til å tenke i det siste, er «Postcapitalism» av Paul Mason. Alle venstreorienterte som er opptatt av økonomi, teknologi og arbeidsliv, bør lese den.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese? 

– «Hvordan Norge ble nullutslippsamfunn». En suksesshistorie om hvordan folket presset politikerne til å ta klimakrisen på alvor.

nyhetsbrevet

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor? 

– Jeg synes vår egen nestleder Snorre Valen fortjener plass på den listen. Ett av Snorres videoklipp fra stortingssalen, hvor han går løs på Siv Jensens politikk for økt ulikhet, har blitt sett av over en million nordmenn på Facebook.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned? 

– Jeg ville umiddelbart rettet opp de urettferdige kuttene som Siv Jensen og Erna Solberg har gjennomført mot folk som har lite i det norske samfunnet, for eksempel uføre forsørgere, verftsarbeidere som har mistet jobben eller familier med alvorlig syke barn som har fått kutt i pleiepenger. Jeg ville finansiert det med å øke skattene på store formuer og arv, høye inntekter og dyr eiendom.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten? 

– Podkast. Jeg tar bussen fra Holmlia til sentrum når jeg skal til Stortinget, og da hører jeg på podkaster både fram og tilbake. Den svenske satirepodkasten «Lilla drevet» er en absolutt favoritt. Hans Olav Lahlum og jeg spiller inn vår egen pod, så jeg prøver å spre avhengighet av podkast til stadig flere jobbreisende.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor? 

– The Wire er fortsatt best. Den var banebrytende, med en helt annen dybde og bredde i karakteren enn det som hadde vært vanlig i TV-serier til da. Av nyere ting er jeg glad i både The Americans, Narcos og Stranger Things.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset? 

– Etter femten års totalavhold har jeg gått på en smell og lastet ned årets utgave av Football Manager, et sterkt avhengighetsskapende spill.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år? 

– Strengt tatt burde jeg vel da lete etter jobb. Men ville definitivt benyttet anledningen til å se alle Brann-kampene.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om? 

– Bioteknologi. Utviklingen går fort, og det er i blant etiske problemer knyttet til både å ta nye muligheter i bruk og til å la være.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? 

– Ja. Vi har en økonomisk elite som fjerner seg mer og mer fra resten av samfunnet. Det haster å få til en ny fordelingspolitikk, både i Norge og internasjonalt.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet.

– De bør organisere seg. I et parti, i en fagforening, hvor som helst hvor de kan kjempe for forandring sammen med andre. Det er bare sammen folk kan få til virkelig forandring. Og så må de la være å høre på folk som sier at ungdommen var bedre før. Det er bare tull. Nå har jeg blitt 40, så nå kan jeg endelig slå dette fast med autoritet.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der? 

– Mars er en fri og udelelig republikk hvor ansjos på pizza er forbudt.

nyhetsbrevet