Knut Olav Åmås
FOTO: /ILLU: Jonas Alexander Larsen

Blir irritert av slurv og latskap

Når samfunnsdebattanter ikke skaffer seg den beste kunnskapen om et tema, kommer vi ikke videre, men går i sirkel, mener Knut Olav Åmås.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?

– En ambisjon om å forsøke å forstå dette samfunnet – sammenhengene som fører til en viss utviklingsretning. Hva er problemene og hvordan kan vi løse dem? Hva slags samfunn har vi og hvordan ønsker vi at det skal være? Dette har preget meg også som redaktør og kommentator.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?

– Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– Vi har en unikt åpen og tilgjengelig samfunnsdebatt i Norge, sammenlignet med andre land jeg kjenner. Men den står alltid i fare for å bli for topptung – og forutsigbar. Mest irriterende er det imidlertid når samfunnsdebattanter slurver eller er for late, og ikke skaffer seg den beste kunnskapen om et tema. Da kommer vi ikke videre, men går i sirkel.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Virginia Woolfs «Orlando» fra 1928, en magisk og eventyrlig fortelling om et menneske som lever i 3-400 år og skifter både kjønn, klasse og det meste. Den handler også om hvordan i all verden man kan skrive om noe så komplisert som et liv, og det fascinerer meg som biografi-forfatter. Sally Potter har laget en like magisk film basert på boken. Se gjerne den først. Bare soundtracket er verdt det.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– Donald Trumps politiske memoarer «Wye I failed, and watt I learned». Eller dronning Sonjas selvbiografi «Kongen og jeg».

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?

– I dag? Tja, det er ikke så mange gode i rikspolitikken, og det er dessverre så mange som er skeptiske til virkelig gode retorikere i dette landet. Men jeg vil uten tvil nevne én som den skarpeste, mest velformulerte og intelligente i dag: Hadia Tajik. Hun er en kunnskapsrik kommunikator av høy klasse, både muntlig og skriftlig. Med vidd, eleganse, ærlighet, jordnærhet og substans. Så hun bør ikke høre på råd om politisk kommunikasjon fra sin leder Støre og med-nestleder Giske i Arbeiderpartiet. De har derimot mye å lære av henne. Jeg håper de lytter.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– Jeg ville prioritert høyere institusjoner og organisasjoner som arbeider for nordmenn uten fast bosted og inntekt, psykisk syke og kronisk syke. Jeg ville kuttet flatt og merkbart i stillingsbudsjettene i sentrale statlige organer – departementer, direktorater, tilsyn m m.

nyhetsbrevet

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– NRK P2, NRK1 og NRK2. Jeg leser eller skummer åtte norske aviser daglig, og det er en avhengighet. Så fanger jeg opp enkeltsaker fra regionaviser, lokaviser og utenlandske medier gjennom dagen, på Facebook og Twitter. I helgene leser jeg den norske ukeavisene, Financial Times, International New York Times og Economist.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– «Der ingen skulle tro at nokon kunne bu» – fordi den viser andre sider ved norske liv enn vi vanligvis ser.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Jeg har det ofte litt travelt, men er sjelden stresset. Det blir man bare når man mister oversikten og ikke greier å få litt struktur på tilværelsen sin. Jeg elsker noen timer på sofaen hjemme, med lite å gjøre og en lang kveld med bare fri, TV og litt adspredt lesing.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Jobbet frivillig for to veldig viktige organisasjoner som arbeider for mennesker som strever med å klare seg i livet og samfunnet: Kirkens Bymisjon og Fontenehuset.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– Det har jeg vanskelig for å gjøre meg opp en mening om.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– Jeg er svært bekymret for at økte økonomiske forskjeller er i ferd med å skape et Norge de aller fleste av oss ikke ønsker, heller ikke på den brede borgerlige siden av politikken. Det begynner å bli helt akseptert at ledere i offentlig sektor tjener 5-10 millioner i året, og de økonomiske vilkårene blant forretningsadvokater og rådgivere og konsulenter i finansbransjen er elleville. Som jeg påpekte for et par år siden, har vi fått en økonomisk overklasse av «de nest rikeste», flere tusen mennesker som tjener eventyrlig og bygger store formuer – på å flytte penger og papirer for andre. Dette skaper et samfunn jeg ikke tror vi vil ha.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– Bruk tiden og livet på det du brenner for, både i studier, arbeid og livet ellers. Da er sjansen størst for at du blir tidvis lykkelig. Følg din intuisjon og din magefølelse, følelsene er det mest fornuftige vi er utstyrt med når vi skal gjøre grunnleggende valg. Og hold ut, ta deg tid – utholdenhet er en undervurdert egenskap.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– Alle mennesker på Mars er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter.

nyhetsbrevet