FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

– Politikereliten har mistet kontakten med folket

– Høytstående politikere blåste ut stygge påstander uten at arbeidsfolka fikk sagt sitt, sier Rødt-politiker og bryggesjauerfrue Silje Kjosbakken.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Havnekonflikten. Min samboer er havnearbeider i Oslo havn, og jeg kjente veldig på den “konflikten” de ble beskyldt for å starte. Styret og administrasjonen i det kommunale foretaket Oslo Havn KF la sammen med NHO og den lokale arbeidsgiverforeningenen en strategi for hvordan operatører i havna kunne unngå havnearbeidernes tariffbestemmelser. Et av punktene var en svertekampanje i media.

Jeg har selv jobbet i shippingbranjsen hele mitt yrkesaktive liv, og også hatt kontor nede på kaia. Jeg fant at mange av påstandene som kom fram i media var feil. Med dette var bloggen “Bryggesjauerfrue” født. Det grunnleggende her er urettferdighet: at høytstående forretningsfolk samt politikere blåste så stygge påstander ut gjennom media, uten at arbeidsfolka fikk si sitt. Fire år senere er jeg stortingskandidat for Rødt Akershus og andre nestleder i Rødt.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Jeg er nok uenig med mange, og ikke beundrer jeg noen politikere – men jeg lytter til de aller fleste.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– Bruken av pr-byråer og kommunikasjonsrådgivere som vrir og vender på ord og fakta slik at leserne og lytterne får et feilaktig bilde av sannheten. Dette så vi veldig mye av da havnekonflikten startet i 2013 – for alle har vel gjort seg opp en mening om havnearbeiderne etter å ha lest om «verdens dyreste lunsj»? Man ender opp med å diskutere formuleringer og fakta i stedet for den faktiske politikken.

nyhetsbrevet

 

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– Jeg leser ikke særlig mye bøker. Det går for det meste i postjournaler og politiske dokumenter. Det er ganske spennende å grave og lese seg opp på saker man er engasjert i. Dét er noe jeg anbefaler folk å lese.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Boken om havnekonflikten. Og den skal inneholde et seirende sistekapittel!

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Bjørnar Moxnes, fordi han vet hva han snakker om når han snakker om en sak, og han er ikke redd for å utfordre en motdebattant. Han bruker en enkel og ærlig retorikk.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Jeg ville satset på arbeidsliv og økt innsatsen mot sosial dumping. Skattelettelser ville ha blitt prioritert ned.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Klassekampen, lokalavisa, øvrige aviser og Facebook.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
“MasterChef Australia” syns jeg er en god serie – saklig og oppmuntrende kritikk fra dommere, ingen allianser og intriger. Det er en litt sånn «fordi fellesskap fungerer»-serie. Inntil de ryker ut en etter en, da. Gleder meg til neste sesong starter.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Det må være å koble noe skikkelig god musikk i ørene. Eller bare være helt alene. Jeg trives godt i mitt eget selskap og med å gjøre absolutt ingenting.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Jeg hadde brukt tiden på å søke jobb! Som veldig mange andre har jeg huslån og barn i barnehage og SFO, og har ikke råd til å være arbeidsledig.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Dette spørsmålet.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– Politikereliten, som ser ut til å ha mistet kontakten med folket.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– Jeg vil vel si at vi alle setter spor i samfunnet. Noen større og andre mindre. Vi er jo alle en del av et samfunn som behøver oss i ulik form og farge. Selv startet jeg en blogg. Ikke med bevisst hensikt å sette «spor i samfunnet», men for å svare på politikeres påstander i media. Rådet mitt er at man bør engasjere seg i saker som er nær en selv hvis man virkelig ønsker forandring. Enten det er på skolen, arbeidsplassen eller i lokalsamfunnet.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn der. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– Er vi ikke ferdig med kolonisering i 2017?

nyhetsbrevet