FOTO: Vidar Ruud, ANB

Dette handler ikke om deg

Nei, du ble ikke lurt hvis du kjøpte dieselbil i 2012. Du fikk en avgiftslette.

Meg, meg, meg. I 2007 ble jeg oppfordret av Jens. Nå føler jeg meg lurt av Raymond. Det er urettferdig.

Hvis fisking i rørt vann var en sport, ville denne høyrepolitikeren hatt rekorden på både fluestang, sluk og meite. I Dagbladet skriver han: 

“I 2007 ble jeg oppfordret av Stoltenberg og Ap i regjering til å kjøpe dieselbil: Nå har det rød-røde byrådet innført kjøreforbud for meg”.

Hvor navlebeskuende er det mulig å gjøre seg i sitt forsøk på å skåre et politisk poeng fra Høyrefolk som er frustrert over å ikke ha makta i Oslo?

Nei, det er ikke noe problem for deg å selge dieselbilen din.

Kan vi bli enige om at vi forsøker å lage politikk som virker best mulig, basert på den kunnskapen vi til enhver tid har? Kan vi bli enige om at det er viktigere å redde liv enn å slippe å kjøre kollektivtrafikk til jobb et par dager i året? Kan vi bli enige om at et hvilket som helt politisk vedtak alltid vil være bedre eller mer lønnsomt for noen enkeltmennesker enn for andre?

Nei, du ble ikke lurt hvis du kjøpte dieselbil i 2012. Du fikk en avgiftslette.

Nei, det er ikke mer synd på deg som må kjøre buss til jobben i dag enn det er på et medmenneske med astma som kaster opp om natta som følge av lokal forurensning.

Det er ikke urettferdig eller et svik, det er å prioritere.

Nei, det er ikke noe problem for deg å selge dieselbilen din og kjøpe deg en annen bil. På finn.no ligger det 108 Volvoer som ligner på din. Med dieselmotor. De selges for mellom 279 000 og 119 000 kroner. Kjøp deg en bensin-, hybrid- eller el-bil for pengene, hvis det løser problemet ditt. Hvis du er redd bilen din har tapt seg i pris grunnet den nye politikken for å redde liv og helse, foreslår jeg at du motregner “tapet” ditt med den avgiftsrabatten du fikk da du kjøpte bilen i 2012. Du vet, den rabatten alle de som kjøpte bensinmotor ikke fikk. Du vet: Din andel av en lettelse til bilkjøpere som da omleggingen kom i 2007 ble beregnet til 100 millioner kroner.

nyhetsbrevet

Nei, Jens og Raymond tenkte ikke på deg spesielt da de vedtok dette. De tenkte på Jorda, landet, byen, folkehelsa, budsjettbalansen, framtida, folks økonomi, meningsmålingene og sikkert tusen andre ting. Fordi politikk er vanskelig og det blir aldri svart-hvitt. Skal vi gjøre livet litt lettere for sjuke barn, må vi kanskje alle kjøre mindre bil framover. Det er ikke urettferdig eller et svik, det er å prioritere.

Du veit, sånn som ditt parti gjør når det sier at det er viktigere å gjøre det “lønnsommere å jobbe” enn at uføre forsørgere skal få en håndsrekning i hverdagen.

Jeg mistenker ikke et sekund at dere er ute etter å ramme arveløse, fattige.

Eller når partiet ditt innfører mer “fleksibilitet” for arbeidsgiverne. Målet om økt produktivitet og arbeidsdeltakelse deles av alle, og dere mener det helt sikkert godt, men for en hel del enkeltmennesker får det faktisk negative følger.

Eller da dere fjernet arveavgiften. En de facto skatteskjerpelse for alle som ikke arver. Eller senka formuesskatten. En skjerpelse for alle som ikke har formue. Jeg mistenker ikke et sekund at dere er ute etter å ramme arveløse, fattige. Men det blir jo faktisk konsekvensen, ikke sant?

Eller når barn som er født i Norge sendes “hjem” til et krigsherjet land de aldri har vært i og der de ikke kan språket, for å ivareta hensynet til likebehandling. Viktig hensyn det! Omeletter og egg …

Nei, det handler ikke om deg.

Derfor, en gang til, for sikkerhets skyld: Nei, det handler ikke om deg. Svært lite politikk gjør igrunnen det. Det handler om ting som gjelder mange på en gang. Noen ganger alle. Ofte folk som ikke kan si fra sjøl. Fordi de ikke kan skrive kronikker i Dagbladet. Eller bor i et annet land. Eller fordi de ikke er født ennå. Tusen grunner.

Les også Kjetil Staalesens “Slik får vi byen tilbake”. 

Bli gjerne sur, provosert og ikke minst skuffa og krenka over at folk er uenig med deg, men kom heller med forslag som virker bedre. Bytt bil og kom deg på jobb, og slutt å tenke at det handler om deg og ditt, når folk hoster blod.

(Opprinnelig publisert på forfatterens Facebook-profil)

nyhetsbrevet