ola magnussen rydje
FOTO: Agenda Magasin (bildet er manipulert)

Jeg, Eliten

Han gir gjerne svar som ikke er svar. Ofte på et spørsmål ingen har stilt.

Eliten våkner tidlig om morgenen, slik Dagens Næringsliv anbefaler. Til frokost leser han Aftenposten av interesse og Klassekampen for breddens skyld.

Han tar trikken (banen) eller bilen til Oslo sentrum, og stiller et spørsmål som ikke er et spørsmål på et frokostmøte. Andre dager gir han svar som ikke er svar. Ofte på et spørsmål ingen har stilt.

Senere drar Eliten på arbeid og forteller at møtet var interessant. Det var gjennom arbeidet han møtte sin kone.

For Eliten møter ofte eliten. De trives i hverandres selskap. Det er som at de er i familie, men ikke i slekt. Heller som fra samme klan. Folk fra eliten kan derfor ha samkvem med Eliten uten at noe lugger.

Det har de også. Sammen får de Privilegert, som går på privatskole fordi engelskundervisningen i fellesskolen ikke forbereder henne til et liv i internasjonale kretser. Senere, i slike kretser, treffer Privilegert venninnen Charity, som tross navnet beholder det meste selv.

Hun vet at han har jobbet hardt for å gjøre mye til mer.

Privilegert behøver ikke bekymre seg for det økonomiske. Hun har arvet sin far, Eliten, og fortjener det. Hun vet at han har jobbet hardt for å gjøre mye til mer.

Det er ikke alle i eliten som arver, så hun vet hun er heldig. Men privilegert som hun er, forstår hun det ikke.

nyhetsbrevet

Eliten har en respektabel jobb og pen CV. På Marienlyst diskuterer han med folk han ikke forstår, om problemer han ikke har. I sofaen utenfor studio smiler han og vinker til gamle kjente.

Han henger med på tegnene i tiden. Han bryr seg om omstilling, kunnskapssamfunnet og det grønne skiftet. Eliten diskuterer gjerne ulv. Han vet den tar sau, og tror den holder til i Hedmark.

På Marienlyst diskuterer han med folk han ikke forstår, om problemer han ikke har.

Med et snev av stolthet drikker Eliten kaffen svart. Det får være grenser til jåleri, syns han.

I drosjen på vei hjem tekster han sin kone som forteller at middagen snart er klar. Den lukter nydelig og eksotisk, sier hun.

Tilfreds lukker Eliten øynene mens bilen ruller hjemover. Aupairen de anskaffet vet sannelig å tilberede et måltid.

Eliten er rik på både kapital og kultur – og makt. Er du?

(Agenda Magasin anbefaler sterkt at du leser “Jeg, Industriarbeideren” etter dette). 

nyhetsbrevet