FOTO: NTB scanpix

Kamptårer for Ahed

Den fengslede 16-åringen Ahed Tamimi vil ikke være et offer, hun vil ha vår støtte.

Rett før jul, i den palestinske landsbyen Nabi Saleh, ble en 16 år gammel jente arrestert av israelske myndigheter. Årsak: Ingen.

Eller, det ble i alle fall ikke oppgitt årsak til familien i det de israelske soldatene la den 16 år gamle jenta i bakken og tok henne med seg. Senere har det blitt hevdet at det skjedde fordi Tamimi skal ha fiket til en israelsk soldat, hendelsen skjedde da soldaten tok seg inn i familiens private bakgård.

– Vi har ingen andre valg enn å protestere. Men fordi vi protesterer, må vi betale for det

Men for alle som allerede kjenner historien til jenta, Ahed Tamimi, og hennes familie, er det ganske åpenbart hva hun egentlig har gjort seg skyldig i. De har ganske enkelt protestert mot den systematiske volden og undertrykkelsen som israelske myndigheter utsetter palestinere for, inkludert sin egen familie.

Noen dager etter Ahed ble også hennes mor og kusine arrestert. Ahed Tamimis far, Bassem Tamimi, uttalte til Al Jeezera etter datterens arrestasjon at: “Vi har ingen andre valg enn å protestere. Men fordi vi protesterer, må vi betale for det”.

Til krig mot barn

Kort tid i forveien hadde Aheds 14-år gamle fetter, Mohammad, blitt truffet i ansiktet av israelske gummikuler og lagt i kunstig koma. På Facebook finnes det nå videoer av Mohammad, som heldigvis har våknet, hvor du tydelig kan se de alvorlige skadene ansiktet og hodet hans er påført av israelerne.

Men det var ikke hendelsen mot Aheds fetter som utløste hennes aktivisme, den unge jenta er allerede et velkjent navn for de fleste som har holdt et halvt øye på konflikten i Midtøsten. Bildet av den (da) 14 år gamle jenta som biter en voksen, israelsk soldat gikk verden rundt for et par år siden. Soldaten hadde satt seg oppå hennes to år yngre bror mens han ble holdt nede med makt.

Om man googler Ahed Tamimi kan man finne flere dokumentasjoner på denne unge jentas fryktløshet i møte med en myndighet som åpenbart ikke bryr seg om internasjonale, humanitære spilleregler.

Men uansett hvordan du velger å lese historien forøvrig: Israel er nå et land som angriper barn i sin krigføring og fengsler dem.

La meg ikke gå inn i detaljer om konflikten Israel/Palestina, det vil ta oss lang, lang tid. Om du er spesielt interessert kan du lese denne gjennomgangen på Saksynt. Det er ingen tvil om at Palestinere har langt mindre landområder enn det FN-planen fra 1947 tildelte dem.

Du må ha trukket hodet ganske langt oppi rumpa om det ikke virker åpenbart for deg at sivile palestinere lider enorme tap som følger av en konflikt som har fått pågå altfor lenge. Det hjalp heller ikke på situasjonen at USAs president, Donald Trump, gikk ut tidligere i desember og anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Men uansett hvordan du velger å lese historien forøvrig: Israel er nå et land som angriper barn i sin krigføring og fengsler dem. Det bryter ganske tydelig med regelverket til det internasjonale organet (FN) som en gang fordelte landområdene i mellom Palestinere og Israelere.

Hvor er støtten fra vesten?

Selv om Ahed Tamimi ganske åpenbart har blitt urettmessig satt i fengsel, vil ikke den 16 år gamle jenta ha sympati. I en fersk sak kalt “My daughter, these are tears of struggle”, skrevet av hennes far, forteller han om da Ahed var i Sør Afrika for å snakke om den palestinske frihetskampen. Hun sa: “Jeg vil ikke bli sett på som et offer, og jeg vil ikke gi deres handlinger makten til å definere hvem jeg er og hva som vil skje. Jeg velger å bestemme selv hvordan dere ser meg. Vi vil ikke at dere skal støtte oss på grunn av noen fotogene tårer, men fordi vi velger å ta kampen og fordi kampen vår er rettferdig. Dette er det eneste som kan gjøre oss istand til å slutte og gråte en dag”.

Men mens Malala har fått sitte ved verdensledernes bord, har Ahed på tross av sin unge alder og fryktløse mot, blitt mer eller mindre ignorert av vesten. Hvorfor?

Det hun mest av alt vil ha er verdenssamfunnets støtte i sin kamp for frihet. Ahed Tamimi kunne vært 2017s Malala, men det ble hun ikke. I norsk media er de eneste sakene om henne små notiser som er klippet og limet fra NTB. De korte tekstene forteller overhodet ingenting om konteksten. Om hvordan Tamimi-familien i lang tid har måttet kjempe mot de israelske soldatenes voldelige framferd, at Aheds fetter nettopp hadde våknet opp fra kunstig koma da soldatene tok seg inn i deres private bakgård. Hvorfor er det ikke mere blest rundt denne saken?

I en sak fra Al Jazeera etterlyser skribenten Shenila Khoja-Moolji mer støtte fra vesten og sammenlikner Ahed med nettopp Malala: “Ahed, like Malala, has a substantial history of standing up against injustices”. Men mens Malala har fått sitte ved verdensledernes bord, har Ahed på tross av sin unge alder og fryktløse mot, blitt mer eller mindre ignorert av vesten. Hvorfor?

Svaret kan ligge i staten Israel og den stormakten den er. Der Taliban var en “verdig” fiende som er lett å ta avstand fra, er staten Israel en fiende med mektige venner. En fiende ingen ønsker seg, heller ikke en 17-åring. Men Ahed, og mange sivile palestinere med henne, har ingen andre valg enn å ta kampen. Det burde være nok til å forplikte oss, resten av verden, til å hjelpe.

Rettferdighet for alle

Svaret på den øredøvende stillheten kan også ligge i den type systematisk kritikk som Tamimis aktivisme er en del av. Et brennende engasjement og ønske om rettferdighet for noe større enn seg selv. Som Khoja-Moolji påpeker i sin sak: “Jenter som Ahed som kritiserer bosetterkolonialismen og formulerer visjoner om velferd, er ikke den type “empowered” femininitet som vesten ønsker å validere. Hun søker rettferdighet mot undertrykkelse, i stedet for en type “empowerment” som bare er til nytte for seg selv”.

Ingen har satt igang kampanjen #StandforAhed eller #IamAhed. Kanskje fordi hun er for politisk, men kanskje er det også nettopp det konflikten Israel/Palestina trenger etter at den oransje klovn anerkjente Jerusalem og konflikten tilspisset seg nok en gang.

Hennes far ser i alle fall ut til å ha klokketro på sin datter som han kaller en “freedomfighter”, han mener at Ahed vil lede motstandsbevegelsen mot den israelske okkupasjonsmakten. Det gjenstår å se. Men litt mer oppmerksomhet kunne kanskje hjulpet litt på veien for den unge jenta, med det store motet.

 

Journalistens bemerkninger: Aheds alder har variert mellom 16 og 17 i forskjellige kilder. Alderen på Ahed i denne saken har blitt rettet flere ganger, men etter de mest sikre kildene (inkludert hennes far) er hun altså 16.