FOTO: Derek Thomson/Unsplash

Pleiepengeordningen må endres

Foreldre med alvorlig syke barn kan ikke vente på fire år med utredninger. Tidsgrensa og graderingsregelen i pleiepengeordningen må endres nå.

Det skjer viktige ting i hovedstaden i dag. I tillegg til at Nobelprisen skal deles ut er denne mandagen også en dommens dag for mange foreldre. For stortinget skal stemme over pleiepengeordningen i dag. En ordning som ikke er mer enn et år gammel, men som på kort tid har vist seg å bli en fattigdomsfelle for en del familier som allerede har blitt utsatt for noen av de tøffeste prøvelsene man kan som foreldre: alvorlig syke barn. De tidligere unntaksbestemmelser for barn med alvorlige progressive tilstander ble tatt ut av ordningen sånn den trådte i kraft i oktober ifjor. «brutal, uverdig og grunnlovsstridig» har én overlege kalt ordningen.

Da Regjeringen innførte den nye ordningen satte de også en tidsgrense i pleiepengeordningen på hvor lenge foreldre kan pleie sitt alvorlig syke barn. Tidsgrensa strekker seg til fem år og har dermed gjort hverdagen brutalt uforutsigbar for mange foreldre. “Flere foreldre har sagt at tidskvoten oppfattes som en tidsfrist for at barnet enten må bli frisk eller dø på 1300 dager” skrev SV’s Audun Lysbakken i helga.

At foreldre skal ha økonomisk mulighet til å være hjemme med de alvorlige syke barna sine skulle bare mangle i et land som Norge

I tillegg til tidsgrensa inneholder den nye ordningen også en graderingsregel som har ført til at foreldre som Elin Gunarsson, har måttet ta opp forbrukslån for å kunne ta vare på sin pleietrengende sønn. Elin har vært hjemme med sønnen hver dag siden han ble født, fordi han trenger kontinuerlig hjelp og overvåking. Da den nye pleiepengeordningen trådte i kraft i 2017 ble graderingsreglene endret. For foreldre som Elin har det betydd at hun til tider ikke vet om hun har inntekt den neste måneden. For Elin er dagen i dag skjebnesvanger: – Jeg går rundt og venter på om jeg havner i økonomisk ruin eller ikke, uttalte hun til TV2.

Ordningen har møtt motstand både blant de rammede familiene, men også blant flertallet i stortinget. Regjeringen har likevel ikke fulgt opp flertallet: I Arbeids- og sosialkomiteens innstilling til stortinget gjør de det klart at de ikke vil oppheve tidsbegrensningen på 1.300 dager, eller fem år, for foreldre som mottar pleiepenger for å være hjemme med sine alvorlig syke barn. I stedet vil regjeringen bruke fire år på å utrede ordningen, fire dyrebare år som disse foreldrene og deres barn ikke har.

Ingen foreldre skal måtte velge mellom sine egne barn og en inntekt til å leve av

At foreldre skal ha økonomisk mulighet til å være hjemme med de alvorlige syke barna sine skulle bare mangle i et land som Norge. Som forbundslederen i Norges Handikapforbund skrev i kjølvannet av debatten om endringer av paragraf 2c i abortloven: Kampen mot sorterings-samfunnet skjer ikke i livmoren, den pågår hver dag og handler om urettferdig forskjellsbehandling.

Foreldre med alvorlig syke barn har nok med kampen på hjemmebane, de burde få slippe å måtte kjempe mot regjeringens uverdige politikk også. Ingen foreldre skal måtte velge mellom sine egne barn og en inntekt til å leve av. Tidsgrensa og graderingsregelen i pleiepengeordningen må endres i dag, og ikke om fire år.