FOTO: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

Boktips: fiffig fortelling, humor og tiårets globale mega-tema

Leder i Agenda, Trygve Svensson byr på tre bøker du ikke vil gå glipp av.

Paul Auster: 4 3 2 1 (2017)

En bredt anlagt fortelling som juleferien egentlig er litt for kort for, men det er lov å begynne: 4 3 2 1 av Paul Auster. Dette er kanskje den mest omfattende av Austers bøker. En utrolig fiffig komponert og bred fortelling om USA i de første tiårene etter andre verdenskrig. Jeg skal ikke røpe så mye mer enn at plottet er veldig fint, og verdt å vente på. Og politikken er aldri langt unna, selv om det er først og fremst er en bok om hvordan små, ganske tilfeldige forskjeller kan sende livene våre av gårde i helt ulike retninger. Amerikanere skriver generelt bedre om livet enn om politikken.

 

Markus Gaupås Johansen: Hva er humor (2020)

Les og lær, og le på hver side. Boken er skrevet av en som jobber som komiker, og som tar humor seriøst. Du lærer mer om hvor forskjellig humor er blitt oppfatter rundt omkring på kloden og hvordan humor har endret seg. Det er rett og slett en morsom bok om det alvorlige ved humor og hvor utrolig stor del av kulturen latteren spiller. Dessuten påpeker Johansen hvordan humor kan brukes som et grep for politikere til å gjøre seg selv usårbare. Hvis du vil ha kortversjonen av dette kan du lese kronikken han skrev i Aftenposten om at satire er i ferd med å bli et maktspråk. Men les boken. Så blir du klokere neste gang du ler.

 

Hilde Nagell: Digital revolusjon (2020)

Boken til kollega Hilde Nagell har jeg pushet i alle kanaler siden den kom ut. Men jeg forsetter å gjøre det her, for temaet hun skriver om er så utrolig viktig. Det er det globale mega-temaet i tiåret vi skal inn i. Hvordan kommer teknologien til å forme samfunnet vårt, og hvordan kan vi ta makt og frihet tilbake til demokratisk kontroll. Det er et stort paradoks at det er Oslo Kommune, ikke regjeringen som er mest offensive når det kommer til forståelsen av den enorme verdien offentlig eierskap til data betyr. Nei, dette blir viktig. Alle må lese boken Digital revolusjon og invitere Hilde til å komme og snakke om den.

Til slutt vil jeg bare si at teknologien «bok» er heldigvis ikke akterutseilt, og kommer nok til å være med oss svært lenge. God jul og godt nytt år!