FOTO: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

– Tar man seg råd til å gjøre ting ordentlig, sparer samfunnet som helhet

Etter å ha brukt sommeren på å besøke kommuner fra Kirkenes i øst til Gloppen og Bergen i vest, mener Agenda-leder Trygve Svensson det er én ting som går igjen hos mange av dem som lykkes.

I sommer har Agenda-leder Trygve Svensson reist med hele familien i bobil fra Oslo, langs hele kysten, opp til Kirkenes, helt øst i Finnmark. Turen har resultert i en rekke artikler her i Agenda Magasin: fra Re, Skien, Songdalen, Haugesund, Bergen, Gloppen, Høylandet, Brønnøysund, Bodø, Tromsø og Kirkenes.

– Av og til må man reise steder der folk faktisk har fått til noe bra, sier Svensson i podcasten Noen har snakket sammen. Svenssons sommerprosjekt har hatt til formål å løfte fram gode løsninger fra politikk, arbeidsliv og frivillighet rundt om i landet – slik at andre kan lære av dem.

Svensson mener det er én fellesnevner som gjelder for flere av stedene han har besøkt:

– De stedene der man tar seg råd til å gjøre ting ordentlig, så sparer samfunnet som helhet på det.

Det er annerledes enn new public management, der alt skal plasseres i bokser

Man sparer penger ved å bruke penger, rett og slett?

– Ja. Hvis du gjør noe ordentlig i en fase, så er det bra for helheten. Det er annerledes enn new public management, der alt skal plasseres i bokser, der hver enkelt mellomleder er ansvarlig for sitt budsjett og det er konkurranse mellom enheter.

Som eksempel trekker Svensson fram Songdalen kommune på Sørlandet, hvor man i hjemmesykepleien har gitt de ansatte mer tillit til å løse oppgavene etter sitt profesjonelle skjønn. Det har ført til at kommunen har spart vesentlig på institusjonsplasser i den andre enden. Tilsvarende har Bodø kommune spart millioner på å ta ansvar for midlertidig bostedsløse i et eget hus eid av kommunen, heller enn å betale for leie av campinghytter og hospits.

Hør hele episoden i en podcast-app eller i spilleren her:

 

nyhetsbrevet