Koronahåndteringen er politikk, selv om Høyre later som det ikke er slik

Høyreregjeringens strategi er å skape et inntrykk av at deres politikk i koronakrisen er bygd på faglige, objektive kriterier, og dermed er hevet over partipolitikken. Samtidig anklages andre for politisk spill.

Høyreregjeringens strateger, representert ved Odd Hoen-Sevje i avdeling First House, er i her i Agenda magasin såre fornøyde med hvordan norsk presse dekker statsminister Erna Solberg.

Det har de all grunn til å være. Der tidligere statsministre nærmest inkvisitorisk har blitt ansvarliggjort for det aller meste som har foregått i de ulike departementene, har Solberg fått lov til å heve seg over mange av de tyngste og vanskeligste debattene. Ofte kvittert ut med et «ville ikke brukt akkurat de ordene» eller et «det er ikke naturlig for meg å uttale meg om den saken».

Stunts og underholdningsinnslag har vært en foretrukket måte å kommunisere på

Stunts og underholdningsinnslag har vært en foretrukket måte å kommunisere på. Det finnes vel ikke en eneste kategori framkomstmiddel som ikke en sporty og gøyal statsminister har manøvrert med fyldig dekning i media. Enten vi snakker hundesleder, lastebiler, brannbil, bulldozer, tanks, lekebiler, gravemaskiner og nå nylig en artig hinderløype med forsvarets terrengkjøretøy i beste sendetid på TV-nyhetene. Sevje og andre som har jobbet – eller jobber med og for Høyre – gjør bare jobben sin når de slik vil profilere statsministeren best mulig. Det er ikke det som er utfordringen.

Det er også et interessant motstykke at Høyre i Oslo rasler med mistillit mot byrådet i Oslo og Bergen, heller enn å gi myndighetene den freden og roen Høyre krever nasjonalt

Det som derimot burde bekymre alle, og ikke minst kritisk innstilte journalister som tar samfunnsoppdraget sitt på alvor er i hvor stor grad media lar upolitiske folkelige stunts bli en dominerende del av dekningen av landets mektigste. Det er også et interessant motstykke at Høyre i Oslo rasler med mistillit mot byrådet i Oslo og Bergen, heller enn å gi myndighetene den freden og roen Høyre krever nasjonalt.

Det er en åpenbar motsetning som både opposisjon og pressen kunne bore i.

Eksemplene på beskyldninger om politisk spill er imidlertid mange – det startet allerede ved krisens inntog tidlig i mars, og har fortsatt med jevnlige drypp siden da

Hoen-Sevje ser ellers ikke ut til å ha skjønt (eller ville skjønne) poenget med innlegget han forsøker å besvare. Et slags hovedpoeng i Sevjes innlegg, er at når Erna Solberg sier at «Vi må passe på at det ikke går politikk i det som egentlig først og fremst er faglige kriterier», er det hun sier først og fremst rettet mot et internasjonalt publikum. Ham om det.

Eksemplene på beskyldninger om politisk spill i korona-diskusjonene fra Høyres side, er mange. Det startet allerede ved krisens inntog tidlig i mars, og har fortsatt med jevnlige drypp siden da. Trond Helleland sa, ifølge NTB 19.mai at: «Vår hovedoppgave har vært å sikre helse og arbeidsplasser, det vil det også være fremover. Det viser at Høyre er pragmatiske. Arbeiderpartiet virker mest opptatt av å slå politisk mynt på situasjonen.» Det er, kan hende, en teoretisk mulighet for at også Høyres parlamentariske leder henvender seg til den globale offentligheten når han beskylder Jonas Gahr Støre for «politisk spill». Men du må nesten være godt gasjert Høyre/First House-rådgiver for å si det høyt. ​

Høyreregjeringens tydelige strategi er å skape inntrykk av at regjeringens politikk i koronakrisen er bygd på strengt faglige, objektive kriterier og anbefalinger, og dermed hevet over partipolitikken

Det som er høyreregjeringens tydelige strategi er altså å skape inntrykk av at regjeringens politikk i koronakrisen er bygd på strengt faglige, objektive kriterier og anbefalinger, og dermed er hevet over partipolitikken. Kritiske innvendinger og spørsmål fra opposisjonen møtes med beskyldninger om å drive uverdig politisk spill. Samtidig gjør Høyre uten blygsel forsøk på å partipolitisk hente stemmer på koronakrisen. De er eneste parti som sommeren 2020, i et mellomvalgsår, henger opp store plakater av sin partileder i landets byer. Og når regjeringen kommuniserer med borgerne, er det umulig å skille den fra partiet Høyre.