hans olav lahlum
FOTO: /ILLU: Jonas Alexander Larsen

Etterlyser flere ideologiske debatter

Forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum synes det er for mange representanter fra ulike partier med for tendensiøs og ensidig argumentasjon i norsk samfunnsdebatt.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?

– Ingen bestemt enkeltperson eller hendelse. Vokste opp i et politisk interessert hjem og utviklet en sterk interesse for historie, politikk og mennesker ved inngangen til tenårene.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?

– Da har jeg lyst til å nevne Knut Arild Hareide, som jeg synes er en dyktig, sympatisk og interessant leder for et parti jeg aldri har vurdert å stemme på.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– For få ideologiske debatter med større perspektiver, for lite om internasjonal politikk, og for mange representanter fra ulike partier med for tendensiøs og ensidig argumentasjon.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Flere gjengangere i ulike sjangre der, men The Complete Book of US Presidents av William DeGregorio er fortsatt en murstein alle med interesse for USA og/eller politisk historie bør lese minst én gang i livet.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– Det er veldig mange, både av sakprosa og skjønnlitteratur. Guri Hjeltnes’ biografi om Trygve Lie og Olav Njølstads biografi om Gro Harlem Brundtland er to sterke kandidater, og i det skjønnlitterære året 2018 håper jeg blant annet på en ny krimroman i Gunnar Staalesens legendariske Varg Veum-serie.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?

– Jeg er vel på sett og vis programforpliktet til å svare Audun Lysbakken, og føler at jeg med god samvittighet kan gjøre det etter fjorårets valgkamp. Men flere gode kandidater i ulike partier der.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– Det er mange jeg ville prioritert opp, blant annet økning av barnetrygden og ulike miljøtiltak. Ville prioritert ned skattelettelser til meg og andre med høy inntekt og/eller formue.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– Det går litt for mye i sosiale medier for tiden, men jeg bruker både NRK og TV 2 mye.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– Definisjonen av TV-serie er litt uklar her, men for tiden er “Datoen” min største favoritt. “Kvitt eller dobbelt” er den jeg savner mest, dernest “Hvem tror du at du er”.

nyhetsbrevet

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Å ta meg tid til å være meg selv og å snakker med venner. Det fungerer ganske bra. Jeg er ofte travel, men føler meg aldri stresset.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Å skaffe meg et meningsfylt arbeid.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– Det spørsmålet der kjennes her og nå som en sterk kandidat…

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– Det finnes i altfor mange land fortsatt både en politisk elite og en økonomisk elite som vel fortjener et opprør. Problemet er heldigvis mye mindre i Norge, men vi har for store forskjeller også her.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– De bør være seg selv og droppe forsøk på å se ut som de er noen andre.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– Jeg er svært skeptisk til ideen om å kolonisere Mars i overskuelig fremtid. Svarer derfor at spørsmålet bør ligge for langt frem i tid til at jeg nå kan ha kvalifiserte meninger om det.

nyhetsbrevet