– Mediene blir litt for ofte mikrofonstativ for ulike særinteresser som kjemper for sin hjertesak, mener Venstres Guri Melby.
Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Så lenge jeg kan huske har jeg vært engasjert i det som skjer rundt meg og hatt et ønske om å påvirke. Men det som gjorde at jeg brukte det engasjementet i et politisk parti, var vel rett og slett at jeg ble spurt om å stille til valg for Venstre i Orkdal som relativt ung, og at jeg endte opp med å komme inn i kommunestyret allerede som 19-åring.
Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Jeg har alltid hatt stor respekt for Kristin Halvorsen, både som politiker og som person. Selv om vi har ulike syn på mange politikkområder, er vi også enige om hva som er vår tids største utfordring, nemlig klima- og miljøspørsmål, og jeg er veldig glad for at hun bruker sin kunnskap og erfaring som tidligere toppolitiker på klimasaken i dag. I tillegg er hun en veldig hyggelig, raus og jordnær person som tar seg tid til å snakke med folk. Derfor inviterte jeg henne til å holde en tale på navnfesten til sønnen min, og ikke overraskende ble det veldig bra
Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– Det at helhetsperspektivet alltid forsvinner i debatten om enkeltsakene. Mediene blir litt for ofte mikrofonstativ for ulike særinteresser som kjemper for sin hjertesak, og de blir sjelden utfordret på å ta et større ansvar eller å se andres interesser.
Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– Som gammel norsklektor er det vanskelig å skulle velge én bok, særlig fordi en bokanbefaling er avhengig av hvem som spør. Men en bok som jeg selv opplevde som banebrytende, i både form og innhold, og som også sier svært mye om en hel generasjon, er Erlend Loes Naiv. Super., og den har jeg anbefalt til mange.
Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Jeg håper jeg en dag får lese boka Trine Skei Grande – veien fra sperregrense til statsminister.
Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk?
– Her må jeg nevne min partifelle Sveinung Rotevatn, både fordi han er kunnskapsrik og alltid godt forberedt, men at han også argumenterer på en svært ryddig, rolig og til tider morsom måte.
Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Selv om budsjettene innenfor skole, høyere utdanning og forskning har økt de siste årene, mener jeg vi fortsatt trenger å satse mer på kunnskap for å ruste oss bedre for framtida. En bedre skole og utdanningssystem er nøkkelen til det aller meste: til å sikre at alle barn får like framtidsmuligheter, for å gi oss de kloke hodene som kan løse framtidas utfordringer, og for å lykkes med den grønne omstillingen Norge må gjennom. Av postene som kan kuttes er blant annet den omfattende subsidieringa vi har av oljesektoren i Norge.
Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Jeg starter alltid dagen relativt tradisjonelt, med Aftenposten til frokosten og NRK P2s nyhetssending på øret på vei til jobb. Det gir både god oversikt og er et fint ritual. Men som politiker er det en del av jobben å få med seg det meste som skjer i alle medier.
Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– Her er det mange gode kandidater, men jeg tror nesten jeg må svare West Wing – den er en av svært få politiske tv-serier som faktisk er inspirerende og som gjør at man blir motivert til å jobbe med politikk, i tillegg til at den er underholdende.
Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– I en hektisk jobbhverdag er det å være hjemme med familien den beste avkoblingen. Små barn krever oppmerksomhet her og nå, og da må bare andre ting vente en liten stund.
Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Da hadde jeg lest alle de bøkene som står uåpnet i bokhylla, og så hadde jeg lært meg et nytt språk.
Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Det er mange verdispørsmål det er krevende å ta stilling til, for eksempel spørsmålet om man bør tillate eutanasi (aktiv dødshjelp) eller ikke. På den ene siden er det gode grunner til at mennesker med dødelige sykdommer og sterke smerter skal få lov til å bestemme selv om, når og hvordan de vil avslutte livet sitt, men samtidig reiser det sterke etiske betenkeligheter å åpne opp for en slik praksis.
Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot?
– Selv om likestillinga i Norge har kommet langt, er det fortsatt alt for mange menn i lederstillinger som har et svært snevert syn på hvilke egenskaper som trengs for å slippe til i toppen, noe som hindrer rekruttering av både kvinner og andre som er underrepresentert i ledende posisjoner. Dette har vi dessverre fått bekreftet den siste tiden gjennom debatten om ledelsen i de store mediekonsernene i Norge.
Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– Ta utdanning og engasjer deg i et politisk parti eller en organisasjon! Da får du mulighet til å påvirke samfunnet både gjennom jobben din og gjennom et frivillig verv. Og det å ha erfaring fra organisasjonslivet som ung er alltid verdifullt, da lærer du mye om hvordan du kan påvirke samfunnet i stort og smått.
Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– De kan gjerne ta utgangspunkt i Venstres ti liberale prinsipper, der det første lyder som følger: “Friheten gjelder overalt, for alle”.
Kommentarer