Det er liten tvil om at Trump har forberedt et statskupp. Vi kan bare håpe at han ikke har vært så veldig flink til det.
Det er umulig for oss som ikke befinner oss inne i Donald Trumps hode å vite om han tror at han egentlig har vunnet valget, eller om han gir blanke i hvem som faktisk har vunnet. Uansett mener han nå at det er ham selv som bør styre USA etter 20. januar. Han twitrer i vei: Folket vil ikke akseptere dette Riggede Valget! Vi vil vinne!
Det vi vet er at han har forberedt seg på denne situasjonen lenge.
Det vi vet er at han har forberedt seg på denne situasjonen lenge, og lagt grunnlaget for anklagene om valgfusk som nå kommer. Det vi vet er at han har sparket sin egen forsvarsminister, og nå i et voldsomt tempo bytter ut toppfolk i Pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, med ultralojale trumpister.
Trump har angrepet post-stemmene i månedsvis, og har parallelt med å drive valgkamp, aktivt underminert sitt eget lands demokratiske valgsystem. Allerede 26. mai skrev presidenten på twitter: Det er INGEN MÅTE (NULL!) at post-stemmer vil være noe annet enn grunnleggende bedragerske. Postkasser vil bli ranet, stemmesedler forfalsket & til og med illegalt printet ut & bedragersk undertegnet… Dette vil bli et rigget valg. Aldri! (min oversettelse). Han har dunket inn det samme budskapet kontinuerlig siden da, og fortsetter altså nå.
Det er ingenting som tyder på at det har foregått valgfusk. Det er heller ikke vanlig i USA, hvor valgsvindel har vært et lite problem, også historisk. En omfattende studie fant bare 31 tilfeller av velgerbedrageri blant mer enn 1 milliard stemmesedler fra 2000 til 2014.
I dag sier 70 prosent av republikanerne at de ikke tror at valget har vært fritt og rettferdig
Allikevel er det veldig mange som nå tror at det er akkurat dette som har skjedd. I dag sier 70 prosent av republikanerne at de ikke tror at valget har vært fritt og rettferdig, mot bare 35 prosent før valget. De er veldig mange mennesker.
Amerikanske medier gjør nå en heroisk innsats for å motbevise presidentens anklager. New York Times har intervjuet de ansvarlige for gjennomføringen av valget i dusinvis av stater, både demokrater og republikanere, og de er krystallklare: Ingenting galt som kunne påvirket utfallet av valget har funnet sted. (I et så stort valg som dette vil det selvsagt skje enkeltfeil, men det er noe helt annet enn valgfusk i stort omfang).
Bare en håndfull republikanske senatorer har valgt å anerkjenne det åpenbart riktige og sanne
Allikevel har svært få republikanere gått ut og sagt at Trump faktisk har tapt, og gratulert Biden, slik vanlig skikk er. Bare en håndfull republikanske senatorer har valgt å anerkjenne det åpenbart riktige og sanne, nemlig at amerikanerne har valgt en ny president. De sitter stille mens landet de er satt til å styre står i en dyp krise.
Utenriksminister Mike Pompeo sa i går at alle lovlige stemmer skulle telles, og at USA når det er gjort ville få en «smooth» overgang til en andre Trump-administrasjonen. Det skal sies at han smilte litt da han sa akkurat det, og de som legger godviljen til mener at det var ment som en slags spøk, men timingen var i så fall uvanlig dårlig. I et intervju på Fox News senere, understreket han at de skal få til en god overgang, men uten å nevne Joe Biden.
Dette tolkes som at republikanerne er redde for å legge seg ut med Trump
Mitch McConnell, republikanernes leder i senatet, har uttalt at Trump er «100 prosent within his rights» til å stille spørsmål ved valgresultatet. Dette tolkes som at republikanerne er redde for å legge seg ut med Trump, som jo har fått rekordmange stemmer og har en base av følgere enhver republikaner som vil bli til noe i framtida, er helt avhengig av. Men at de fleste republikanerne egentlig støtter opp om valgresultatet, de tør bare ikke si det akkurat nå. Og det kan godt hende. Problemet er at demokratier ikke forsvarer seg selv, de er helt avhengige av at mennesker faktisk tar den jobben. Når det trengs. I Amerikas forente stater er det akkurat nå.
Demokratier forsvarer ikke seg selv, de er helt avhengige av at mennesker faktisk tar den jobben. Når det trengs. I USA er det akkurat nå.
Igjen, vi som ikke er inne i hans hode kan ikke vite om Donald Trump faktisk har tenkt til å gjennomføre et statskupp. Men handlingene hans har i lang tid planlagt for dette. Kanskje tror han fullt og fast på at han egentlig har vunnet, og mener at det han nå gjør og sier er den neste måten å sørge for det amerikanske demokratiet på. Det spiller for så vidt ikke så stor rolle, uansett aksepterer han ikke nederlaget, og handlingene hans er svært farlige.
For det vi også vet, er at demokratiet i USA ikke står så sterkt som man kan kunne ønske, spesielt etter fire år med Trump ved roret.
Nesten halvparten av amerikanerne er misfornøyde med måten demokratiet fungerer på, en økning på åtte prosentpoeng fra 2018 til 2019, og en dobling fra 1995. De får fyr på bålet når presidenten og hans menn gjentar at valgresultatet er et resultat av fusk. Gjennom tre årlige undersøkelser sier 24 prosent av amerikanerne at en “sterk leder som ikke trenger å bry seg med kongress og valg” er en god måte å styre et land på. 18 prosent sier det samme om et system med «militærstyre». Eller diktatur, som det også kalles.
Nesten halvparten av amerikanerne er misfornøyde med måten demokratiet fungerer på
Før valget sa en av fem amerikanere blant både demokrater og republikanere at vold ville være «litt» berettiget hvis det andre partiet vinner presidentvalget. Omtrent én av ti av amerikanere sier at det ville være «stor» eller «veldig stor» grunn til å bruke vold, hvis deres parti taper.
Den relativt lave andelen som omfavner partipolitiske trusler og vold, representerer i teorien titalls millioner amerikanere, skriver Nathan Kalmoe og Lilliana Mason. Mange av dem har voldserfaring fra opptøyene i sommer, og mange av dem har våpen og våpentrening.
Dagens USA strever med intens politisk polarisering. Den politiske mistilliten og fiendskapen mellom de to store partiene, er verre enn alt vi har opplevd i moderne tid. Republikanere og demokrater lever i to helt ulike virkeligheter.
Et stort flertall i USA omfavner demokrati som styresett. I undersøkelser de siste tre årene, sier 87 prosent at et demokratisk politisk system er en god måte å styre landet på. Men når man går tettere på, ser det ikke like bra ut. Disse tallene må også være en del av bildet når vi analyserer Trumps handlinger i disse skjebnesvangre dagene.
Akkurat nå øker oppfordringer til vold og hets i sosiale medier i USA voldsomt.
Han har skremmende mange med seg
«Pinlig». «Udemokratisk». «Farlig». Tre forskjellige ord som beskriver samme situasjon. En mann som nekter å gå av, selv om han har tapt et valg. Det første tilhører president-elect Joe Biden, det andre er de fleste framstående demokratenes beskrivelse av situasjonen per nå, og det siste er det mest mediefolk som bruker foreløpig.
Mitt, og jeg tror mange med meg, sitt problem er at det framstår som komplett uforståelig og umulig at en president i USA ikke aksepterer et valgnederlag. Og selvfølgelig tror vi ikke at det kan skje et statskupp i USA, verdens fremste demokrati. Forhåpentligvis stemmer intuisjonen vår. Trolig holder institusjonene. Men akkurat nå gjør han som fortsatt er verdens mektigste mann, president Donald Trump, sitt ytterste for at det motsatte skal skje. Og han har skremmende mange med seg.
Kommentarer