oljepenger
FOTO: Heiko Junge / NTB

«Folk har ikke peiling»

Partiet Høyre tror de har funnet oppskriften på valgseier i 2021. De skal stille venstresiden, og særlig Arbeiderpartiet til veggs.

For hvor har man tenkt å finne pengene til å gjennomføre politikken sin? Det er ganske dristig fra et parti som over mange år har gravd dypere i våre barnebarns sparepenger – oljefondet – enn noen andre. Under Høyres ledelse har oljepengebruken økt fra 126 til 313 milliarder. Og det etter at partiet gikk til valg i både 2013 og 2017 på at Norge skulle lene seg mindre på inntektene fra oljen. Det står i ganske grell kontrast til en arbeiderbevegelse som stødig har både bygd og finansiert store investeringer og velferdsreformer i trekvart århundre.

Det er ganske dristig fra et parti som har gravd dypere i våre barnebarns sparepenger – oljefondet – enn noen andre

Høyre har presentert en liste over de tiltakene Arbeiderpartiet skal utfordres på. Øverst av de sakene Høyre mener AP er «høye og mørke på», som statsråd Aasheim uttrykker det, står skolemat. I disse dager fjerner Høyres engelske søsterparti – Toriene – den gratis skolematen elevene har hatt under pandemien. Slik høyrepartiene i Norge fjernet den lille skolefrukten som ga elever noe sunt i løpet av dagen.

Det er riktignok færre norske elever som gikk sultne til sengs på grunn av dette enn som følge av skolemåltidskuttet i England. Der er det rett og slett et uanstendig høyt antall unger som mister sitt viktigste måltid. Uten at denne type politikk har hindret høyrefolk fra å reise til England for å drive entusiastisk valgkamp for Boris Johnson.

Høyrepartiene i Norge fjernet den lille skolefrukten som ga elever noe sunt i løpet av dagen

Det er ellers mye som skurrer på Høyres liste. Arbeiderpartiet vil for eksempel øke fagforeningsfradraget, etter at Høyre har gjort det dyrere å være fagorganisert hvert eneste år siden 2014. Det er ført opp som utgift på Høyres liste. Da har man ikke fått med seg forskningen som viser at å satse på et organisert og ordnet arbeidsliv ikke er en utgift, men en meget god investering både for den enkelte virksomhet og samfunnet.

Et større arbeid om norsk organisasjonsgrad ved det tyske forskningsinstituttet IZA i Bonn, viser at et firmas produktivitet øker med 1,7-1,8 prosent dersom organisasjonsgraden stiger med 1 prosentpoeng. En fagforening er altså svært lønnsomt for en bedrift.

Forskerne finner videre at den rødgrønne økningen i skattefradrag for fagforeningskontingent i perioden 2001–2012 førte til at organisasjonsgraden økte med 3 prosentpoeng. Uten denne økningen ville produktiviteten vært 6 prosent lavere i bedriftene. Antar vi samme virkning i hele arbeidslivet, ville Norge gått glipp av nær 170 milliarder kroner i 2017.

Høyre har heller ikke fått med seg hva som skjer når folk med liten inntekt får litt mer å rutte med

Høyre har heller ikke fått med seg hva som skjer når folk med liten inntekt får litt mer å rutte med. De bruker dem til å handle varer og tjenester, de skaper etterspørsel og arbeidsplasser, gjerne i lokalmiljøet. Disse ringvirkningene gjør at feriepenger til permitterte og arbeidsløse og retur av pengene regjeringen fratok folk på AAP, blir langt mindre kostbart enn det framstilles som. Og at høyrepartienes kutt til ledige og pendlere rammer flere enn de det angår direkte.

Høyrepartiene framstiller altså selve økonomiens virkemåte feil. Det er fullt mulig for en ny, rødgrønn regjering rett og slett å «bake kaken større». Med en bedre fordelingspolitikk, flere fagorganiserte  og ikke minst en langt mer aktiv, offentlig nærings- og industripolitikk.

Høyrepartiene framstiller altså selve økonomiens virkemåte feil

Uansett blir nok ikke svaret fra Arbeiderpartiet det som nåværende statsminister Solberg kom med, da hun foran valget i 2013 skulle fortelle hvordan Høyre skulle finansiere sine skattekutt: «folk har ikke peiling på, altså folk har ikke noen forståelse av, størrelsen på statsbudsjettet og hvor mye penger vi egentlig har». Man er mer seriøse enn så.

 

Teksten har også stått på trykk i Klassekampen.