FOTO: Jonas Alexander Larsen

Jonas Gahr Støre (Ap)

Med fyrstikkarbeiderskene, Universitetet i Agder og en lærer på Jevnaker. Mot Marie Antoinettes idé om at de som klager over brødmangel vel kan spise kake.

Halvor F. Tretvoll har oppsummert partilederforedragene for deg! Her finner du de andre foredragene: Istedenfor en valgomat.

Det første Støre forteller oss er at han kjenner Tony Blair fra den gang de to jobbet sammen med Israel/Palestina-konflikten. Anekdoten er faktisk fin. Den sier det stikk motsatte av det forbindelsen til Blair og internasjonale verv blir en ufrivillig påminnelse om.

Da Blair banket på en sliten dør, i en sliten gård i et nedslitt nabolag under en valgkamp der Labour gikk inn for ensidig atomnedrustning, svarte kona som åpnet: «Vi har ingen atomvåpen her. Men vi har rotter. Kan du gjøre noe med det?»

Støre vil gjerne stå på hennes side. «Arbeiderpartiet er, og har alltid vært, et praktisk redskap for å gjøre menneskers liv bedre», som han formulerer det. Her har du kjernen i prosjektet hans.

Selv om tidene er nye, er jobben grunnleggende sett den samme i dag som da Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887. Det er dette Støre vil overbevise oss om.

Hele talen hans er gjennomsyret av det. Den skal fortelle hvordan Aps valgkampprioriteringer er et svar – i 2019 – på det som berører vanlige nordmenns hverdag.

Mye handler derfor om begrunnelsen for gratis skolemat, gratis skolefritidsordning, hele, faste stillinger og kamp mot profitt i velferden: Ved siden av mindre forskjeller og bedre læring, skal skolemat og skolefritidsordning gi mindre stress og bedre familieliv, for eksempel. Ved siden av bedre omsorg for eldre som får færre pleiere å forholde seg til, skal faste heltidsjobber i helsesektoren og kamp mot profitt i velferden også sikre de ansatte der det nødvendige for å etablere gode, stabile liv: Boliglån, anstendig lønn og pensjon.

Alle valgkampsakene til Ap henger altså intimt sammen med sosialdemokratiets store samfunnsbyggingsprosjekt, ifølge Støre. I egne øyne tar han dermed pulsen på samfunnet, samtidig som han knytter an til sosialdemokratiets grunnverdier. Folk skal slippe å smøre matpakke selv.

I tillegg tror Støre på politikken, og at den kan forme samfunnet og rette opp skavanker. Det er derfor «jeg er i politikk, at vi er i politikk», som han sier.

 

nyhetsbrevet

 

Ap har selvsagt fått med seg at dette blir et klimavalg. Derfor er den siste valgkampsaken ren byluft. Det er sikkert viktig for mange, særlig barn, eldre og joggere i sentrumsområder.

Likevel er det her ideen om at alt politisk engasjement stammer fra konkrete hverdagsproblemer støter mot noe hardt og uhåndgripelig, med omtrent samme fasong som en oljeplattform.

I Støres øyne er det sosialdemokratiets oppdrag å ta store temaer og «møte dem med konkret, praktisk politikk». Samtidig vet han jo at det står mer på spill i klimapolitikken: «Vi er den første generasjonen som merker klimaendringene, og kanskje den siste som kan gjøre noe med det», sier han.

Spørsmålet er om han klarer å stoppe lekkasjen til MDG ved å slå fast at vi kan takke Ap for solceller på eldrehjem i Aurskog Høland. Når Amazonas brenner kan det bli noe litt smått for enkelte over at alt, alltid, må kobles til hverdagen i norske kommuner.

Tilsvarende er det også med den andre store trusselen mot Aps oppslutning: I distriktene taper Støre massivt til Senterpartiet, og det er ikke uten videre lett å se hvordan han skal svare effektivt.

Raseriet vokser når folk blir oversett, overhørt og overkjørt, har Ap-lederen innsett. Det er det som har skapt Brexit, Trump og Sverigedemokratene. I Norge er det bunadsgerilja og opprør i Nord.

Derfor har Støre snudd i spørsmålet om politireformen. På et mer overordnet plan er svaret hans å insistere på at Ap også i fortsettelsen vil ha by og land til å gå hand i hand.

Han ser fantastiske muligheter for dette, ikke minst «i det maritime». Sitt framtidsbilde skaper han med vindmøller på Varangerhalvøya, som gir kraft til utslippsfri hydrogenproduksjon på kaia i Berlevåg. Prosjektet er delvis finansiert av EU, og er spennende.

Så spørs det, da, om Jonas Gahr Støre er spennende nok for alle dem som har lyst til å gi styringspartiene et spark bak nå.

Hør hele foredraget hos NRK her.