Militærkupp mot Myanmars leder Aung San Suu Kyi
FOTO: (AP Photo/Aung Shine Oo, File)

Sjokk og engstelse blant folk i Myanmar

Sjokk og redsel for framtida preger folk i Myanmar etter militærkuppet i natt til i dag.

«Vi sitter og avventer situasjonen og prøver å ikke begå noen feil», sier en venn av meg som bor i den tidligere hovedstaden Yangon.

I Myanmar er det foreløpig relativt rolig på gatene, til tross for kuppet

Det var et sjokk å våkne til nyhetene om at militæret i Myanmar har tatt kontroll over landet i et militærkupp. I løpet av formiddagen har Facebook-feeden min flommet over med uttalelser og oppfordringer til internasjonal støtte, protestuttalelser mot kuppet og nyheter om hvordan situasjonen utvikler seg. Hashtaggene #save_myanmar, #weNeedDemocracy, #supportMyanmar og #NLDgovernmentOnly tapetserer sosiale medier.

Situasjonen er anspent. Ifølge venner i Myanmar er det foreløpig relativt rolig på gatene, til tross for kuppet.

 

Svært mange arrestasjoner

«Militæret vil at folk skal ta til gatene så de kan skape mer konflikt og uro blant sivilbefolkningen, og dermed få enda en grunn til å holde fast i makten,» sier en annen venn via sosiale medier. Ifølge ham er de som protesterer på gatene nå bøller som støtter militæret, ute etter å provosere opptøyer. «Vi som støtter NLD holder oss derfor hjemme og holder øye med situasjonen. Men situasjonen er anspent».

Tatmadaw, som Myanmars militære heter, pågrep i dag tidlig flere regjeringsmedlemmer, landets president Win Myint og Myanmars leder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Ifølge lokale sosiale medie-sider fra Myanmar har også aktivister og prominente forfattere, filmskapere, studentledere og aktivister blitt pågrepet i de tidlige morgenstundene.

“I can now laugh at people who said ‘it could never happen again’ when I pointed the risk of coup d’etat and told them: ‘you have no idea who she (Aung San Suu Kyi) is dealing with’,” skriver en venn av meg bittert, når jeg spør ham etter hans reaksjon til situasjonen. Han er blant dem som har vært mistroiske overfor militærets vedvarende maktposisjon i landets langtrukne demokratiseringsprosess.

Selv om landets militærstyre endte i 2010, er militæret fortsatt en veldig mektig politisk spiller i Myanmar

Selv om landets militærstyre endte i 2010, er militæret fortsatt en veldig mektig politisk spiller i Myanmar.

De siste dagene har det vært økende spenning mellom den sivile regjeringen og hæren. I november vant Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) landets andre demokratiske valg – med en enda større margin enn ved det første valget i 2015. De fikk over 80 prosent av stemmene.

Mens valget i 2015 ble feiret både internasjonalt og i Myanmar som en seier for menneskerettighetene og demokratiet, ble fjorårets valg møtt med mindre internasjonal entusiasme. Bakgrunn for kritikken fra blant annet Human Rights Watch var Rohingya-konflikten, avlyste valg i flere distrikter, og militærgrunnloven fra 2008 som fortsatt er uendret, på tross av løfter om reform. Denne grunnloven reserverer blant annet 25% av setene i nasjonalforsamlingen til militæret, og har blitt kritisert for å være udemokratisk.

På tross av kritikken, ble valget av store deler av befolkningen med møtt høytidsstemning, og både internasjonale valgobservatører og landets offisielle valgkomitee erklærte valgresultatene som gyldige. I dag skulle regjeringen begynne sin andre regjeringsperiode.

Militæret har helt siden november hevdet at valget var preget av omfattende fusk

Militæret har helt siden november hevdet at valget var preget av omfattende fusk, men ifølge nyhetsbyrået AP har de ikke klart å legge frem beviser for valgfusk. Lørdag, for bare to dager siden,  forsikret hæren at de lovet å overholde grunnloven, og avviste påstander om et mulig militærkupp.

I dag erklærte militæret en nasjonal unntakstilstand som skal vare i ett år. Hæren selv hevder at de handler i henhold til grunnloven: Ifølge artikkel 417 kan militæret ta over i en nødsituasjon som truer landets suverenitet, kan «desintegrere Unionen» eller true «nasjonal solidaritet».

På hærens egen TV-kanal ble det hevdet at den politiske konflikten rundt valgresultatene «truet nasjonal stabilitet». Internasjonale eksperter har avvist hærens påstand at maktovertakelsen har et juridisk grunnlag.

 

Sitter og venter

Også Aung San Suu Kyi og partiet oppfordrer folk i en melding til å ikke godta kuppet, og protestere mot det som skjer. Protestene skjer (foreløpig) på sosiale medier. Profilbilder endres til “Save Myanmar” slogans, og til bilder av demokratiikonet Aung San Suu Kyi.

Hashtags, underskriftskampanjer og nyheter deles. En status som maner Myanmars borgere er: «Don’t start riots! That is what they want. We don’t want to give them that. Also, PLEASE DO NOT START PANIC BUYING!” I stedet blir folk bedt om å bruke internett til å protestere – så lenge dette er oppe og fungerer.

Mange forbereder seg på en total nedstengning av internettet

Venninnen min sier at folk er i overlevelsesmodus og har begynt å hamstre mat og ta ut penger fra bankene. Flere lokale banker har midlertidig stoppet alle finansielle tjenester, og internasjonale nyhetskanaler er blokkert.

Lokale nyhetsstasjoner er off-air. Mobilnettverk har blitt stengt i flere deler av landet, deriblant Telenor, som er store i Myanmar. Mange forbereder seg på en total nedstengning av internettet.

På tross av oppfordringer på sosiale medier om å forholde seg rolig og ikke «gi militæret opptøyene de ønsker», tror mange at det ikke er lenge til folk vil ta til gatene mot kuppet. Folk jeg har vært i kontakt med tviler på at militæret kommer til å løslate landets demokratisk valgte ledelse og overgi makten uten videre.

 

Historien gjentar seg

For folk i Myanmar er livet under et restriktivt militærregime fortsatt et ferskt minne. I 1962 gjennomførte militæret et statskupp, og de beholdt makten i nesten et halvt århundre. «Ikke la oss gå tilbake til den mørke tiden,» skrives det på Facebook. Mohingya-Matters, en plattform for uavhengige forfattere og skribenter i Myanmar skrev tidligere i dag: «…it [the military] has orchestrated unstable situations, and now taken over. This is not new. History does repeat itself. Our parents and grandparents have experienced this before. (…) We don’t deserve this. The rage and devastation we feel right now is indescribable”.

 

#HelpUs

Internasjonale ledere fra hele verden har uttalt seg om kuppet og fordømt militærets urettmessige pågripelse av sivile ledere, deriblant Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Men er dette nok?

Venninnen min i Myanmar er ikke optimistisk. «Usually international people including UN only issue statements of concern and we care and so on. It really does not work”. Hun håper at internasjonale støttespillere snart vil gripe inn.