Boktips: bistand, metoo og ubehagelig trekantdrama

Internasjonal rådgiver i Agenda, Catharina Bu, anbefaler tre bøker du bør få med deg.

Pablo Yanguas: Why We Lie About Aid: Development and the Messy Politics of Change (2018)

I flere årtier har bistand blitt sett på som et iboende gode og en «gave» fra et rikt til et fattig land som løser et konkret problem. Selvfølgelig er det ikke så enkelt. Selv om tittelen på boka kan få leseren til å tro at dette er en anti-bistand-bok, så er Why We Lie About Aid: Development and the Messy Politics of Change av Pablo Yanguas først og fremst en viktig korreks til alle de som tror bistand er apolitisk eller kontrollerbart. Forfatteren tar et oppgjør med alle som på naivt vis tror at resultater i bistanden kan planlegges skjematisk eller gjennomføres med tekniske løsninger. Samtidig hyller han alle de som jobber lokalt i felt, spesielt de som lever med risiko for eget liv, men som brenner for det de driver med og tror på. Det er disse som får til endring, skriver forfatteren. Jeg anbefaler boka til alle som er opptatt av bistand- og utviklingspolitikk, eller de som vil lære mer om feltet og hva som må til for at «bistand virker».

 

Matilda Gustavsson: Klubben (2019)

Metoo-kampanjen har avdekket systematisk maktmisbruk i de aller fleste bransjer og sektorer. I Sverige har det vært flere store saker, men ingen kan sammenlignes med den om «Kulturprofilen». Det var journalist Matilda Gustavsson som i Dagens Nyheter avslørte mannen som hadde utnyttet titalls kvinner, og som hadde tette bånd til det anerkjente og mektige Svenska Akademien. Det grundige researcharbeidet har resultert i en svært leseverdig bok. Den dyktige journalisten skriver også rivende godt, og i tillegg til å få inngående kunnskap om den svært spesielle saken som nesten er for sprø til å være sann, er dette nærmest en innføring i godt journalistisk håndverk.

 

Marie Aubert: Voksne mennesker (2019)

I år har jeg fått mitt første barn. Både før jeg ble gravid, under graviditeten og etter at jeg fikk barn (det handler nok først og fremst om alderen jeg er i) har jeg vært opptatt av frivillig og ufrivillig barnløshet. Boken Voksne mennesker av Marie Aubert handler om to søstre, om hvor sterkt ønsket om å få barn kan være, men også om relasjoner, sjalusi, tvil og ensomhet. På den solfylte sørlandskysten utspilles et trekantdrama som er vondt og ubehagelig, men boken er likevel en glede å lese.