FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB

Hold fast på saken

Partiene, organisasjonene og aktivistene på rødgrønn side bør ha et viktig, felles prosjekt i den valgkampen som allerede er i gang. De bør sørge for at den dreier seg om politiske saker.

Ikke politisk spill og krangling om hvem som skal samarbeide med hvem og på hvilken måte.

Om du ser for eksempel en VG-kommentator på et utested i Oslo, omringet av statssekretærer og politiske rådgivere fra Høyre, er sjansen stor for at de forsøker å få vedkommende til å skrive nettopp om forholdet mellom den rødgrønne sidens partier. Høyresidens vinnersjanser avgjøres av om de lykkes med å få alle de som er misfornøyde med Solberg-regjeringenes sentraliseringspolitikk til å bli mer opptatt av MDG. Eller få frustrerte miljøvelgere til å frykte SVs skattepolitikk, og minne sentrumsnære Arbeiderparti-velgere på Rødts revolusjonære fortid.

Høyresidens vinnersjanser avgjøres av om de lykkes med å få alle de som er misfornøyde med Solberg-regjeringenes sentraliseringspolitikk til å bli mer opptatt av MDG

Hva folk stemmer bestemmes nemlig ikke bare av hva de mener. Men like mye av hvor sterkt de mener det, hvor viktig saken er for dem, akkurat når stemmeseddelen skal fylles ut. Valgkamp for politikere handler ikke så mye om å overtale velgere, som om å minne dem om at de egentlig er på samme lag i saker som betyr noe. Kampen om dagsorden avgjør valg. Folk er ikke så enkle at de enten er enige med høyresiden eller venstresiden i alt eller ingenting. Store velgergrupper er kulturelt konservative, men radikale i velferd og fordelingspolitikk.

Partiene som ønsker å skifte ut dagens Frp-støttede Høyreregjering er opptatt av ulike saker, og kommer til å slåss seg imellom om å få løftet fra akkurat sin hjertesak høyt i de avgjørende månedene som ligge foran oss. Slik skal det være – til og med innad i partiene vil folk være opptatt av forskjellige ting. Og det er ikke nødvendigvis det samme som er avgjørende i Nord-Norge som på Vestlandet – eller i Oslo indre by og i bydelene rundt hovedstaden.

Nordmenn har blitt mer opptatt av fellesskap og å ta vare på velferdsstaten

Men – i de fleste saker er det den rødgrønne siden som er på lag med folkemeningen. «Om Høyre tolker valgresultatet som et ønske om mer høyrepolitikk, tar de feil. Politikere som bevarer velferdsstaten står øverst på velgernes ønskeliste, ikke skattekutt og privatisering», kunne professor Ottar Hellevik fortelle et snaut år etter at høyreregjeringen tiltrådte. Han vet hvilke verdier nordmenn legger vekt på, etter å ha jobbet med holdningsundersøkelsen Norsk Monitor i 30 år.

Nordmenn har blitt mer opptatt av fellesskap og å ta vare på velferdsstaten. Det er rett og slett ikke et flertall for Høyres politiske prosjekt, der avskaffelse av formuesskatten fort kan bli den største satsingen i neste stortingsperiode. Derfor vil det hagle med krav om avklaringer om politikk og samarbeidskonstellasjoner de neste månedene. Det vil bli slengt ut advarsler om kaos på rødgrønn side.

Det er rett og slett ikke et flertall for Høyres politiske prosjekt

Det virker kanskje absurd at høyresiden vil snakke høyt om kaos. Etter å overlatt statens aller viktigste oppgave, å beskytte egne borgere, til et rullerende kaos av Frp-«statsråder». Man skulle nesten ikke tro det var mulig å være så frekk. Det er ingen grunn til å anerkjenne eller legitimere disse kravene om «avklaringer». Enten de kommer fra høyrepartiene direkte eller på andre måter. Situasjonen er i bunn og grunn ganske like på begge sidene.

Om de partiene som støtter dagens regjering får flertall på Stortinget betyr det at vi får fire nye år med en eller annen form for Høyre-ledet regjering. Om velgerne gir flertall til de partiene som vil bytte ut dagens regjering, så få vi en ny regjering. Akkurat hvordan den blir seende ut avgjøres av det styrkeforholdet velgerne gir dem. Det er faktisk derfor vi har valg.