aina stenersen frp
FOTO: Jonas Alexander Larsen

Blir irritert av polariseringen

– Det irriterer meg grenseløst at absolutt alle i samfunnsdebatten må plasseres i båser i forhold til den tradisjonelle rød-blå aksen, sier Frps Aina Stenersen.

Hvem eller hva var det som gjorde deg samfunnsengasjert?

– Jeg tror min familie har bidratt til det. Jeg har vokst opp med diskusjoner og debatt ved frokostbordet. Jeg har en mor som er lærer og en far som er advokat, så det ble mye samfunnsaktuelt i hjemmet under oppveksten. Etterhvert fant jeg min egen måte å engasjere meg på og det var i politikken.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?

– Bjørnar Moxnes, uten tvil.  Selv om vi er dønn uenig i masse, har vi samme engasjement for enkeltmennesker. Jeg har jobbet mye sammen med ham og Rødt, for å redde for eksempel Fontenehuset Oslo Øst en rekke ganger. I bystyret i Oslo, er det Frp og Rødt som tar de utsattes sak som oftest.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– Polariseringen i debatten. Det irriterer meg grenseløst at absolutt alle i samfunnsdebatten må plasseres i båser i forhold til den tradisjonelle rød-blå aksen. Det er med på å tåkelegge det egentlige budskapet. Videre blir også velgerne satt i bås som f.eks. «uutdanna» eller «akademikerne, «blårussen» osv. Det har absolutt ingenting for seg.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Jeg leser fryktelig mye bøker og har gjort det siden jeg var liten. Jeg er glad i Tom Wolfe, og har ofte anbefalt «I Am Charlotte Simmons». En veldig smart ung jente, som møter livets mørke side. Jeg leste den samtidig som jeg skrev masteren min. Veldig lærerikt!

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– Boka om Donald Trumps fall som president. Det vil jeg tro blir en herlig blanding av humor, krim, spionthriller og vitsebok med et geopolitisk bakteppe.

nyhetsbrevet

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?

– Ketil Solvik-Olsen. Han har god oversikt, er veldig kunnskapsrik og har en suveren fremstillingsevne. Dette samtidig som han holder seg rolig og respektfull når han debatterer.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– Nå har jeg et godt forhold til vår finansminister, og er takknemlig for den gode jobben hun gjør. Men om jeg skulle hatt posten for en dag, så hadde jeg nok lagt på noen nuller til uføretrygdede, og trukket fra tilsvarende i kultur.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– Det er ikke noen mediaplattformer jeg er avhengig av. For Oslo-stoff leser jeg primært Dagsavisen, for mer nasjonale saker tyr jeg oftest til VG. Også blander jeg de med innslag fra Klassekampen.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– Akkurat nå er det NRK sin britiske dramaserie «Victoria». Både jeg og mormor følger den. Hele min familie er preget av sterke damer, så koselig å se denne sammen. Ellers er “Game of Thrones” min soleklare favoritt.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Ta pauser fra omverdenen. Jeg logger av SoMe og setter mobilen i flymodus. På den måten klarer jeg å leve mer i «nuet».

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Uff, det tør jeg nesten ikke tenke på, men jeg hadde nok søkt jobber som besatt. Trives ikke veldig godt når det er stille rundt meg.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– Kommer ikke på noe på stående fot. Dessverre er jeg litt sånn at jeg har meninger om alt.  Noen ganger velbegrunna, andre ganger ikke.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– Ja, og det henger litt sammen med polariseringen i debatten som jeg var inne på tidligere. Vi i Frp merker rundt valgtider at det til stadighet blir påpekt at Frps velgere er kunnskapsløse og uutdannede, samtidig som andre partier får langt mer smigrende merkelapper. Videre får også opposisjonspartienes politikere og velgere lite flatterende merkelapper nå og da. Tiden er i aller høyeste grad inne for å røske litt i medias (snakker på generelt grunnlag her) fremstillinger og generalisering av velgermassen.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– Meld deg inn i en frivillig organisasjon, politisk parti eller noe annet du brenner for, og dropp janteloven.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– «Alle innbyggere kan stemme fra året de fyller 16.» Det er ungdommen som er fremtiden vår og bør derfor få ansvaret og privilegiet av å delta i valg tidligere enn de gjør må.

nyhetsbrevet