gry larsen, care
FOTO: Jonas Alexander Larsen

Blir skremt av netthetsen

– Netthets begrenser det offentlige ordskiftet og gjør at vi alle direkte og indirekte utsettes for sosial kontroll, mener Gry Larsen i CARE.

Hvem eller hva var det som gjorde deg samfunnsengasjert?

– Jeg ble født inn i arbeiderbevegelsen. Flere i familien min hadde enten verv i Ap eller i fagbevegelse. Det har uten tvil formet meg. Men det som ble utløsende, var at jeg bodde ett år i Namibia da jeg var 16. Det åpnet opp øynene mine for internasjonal solidaritet og kampen mot rasisme. Etter at jeg kom hjem, meldte jeg meg inn i AUF.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?

– Ine Eriksen Søreide. Hun har jeg fulgt i mange år – fra tiden hun var aktiv i Unge Høyre og jeg i AUF. Unge Høyre-folk var alltid vår hovedmotstander i AUF-tiden, så vi har vært uenige om mange ting. Men Ine har jeg alltid hatt ekstra respekt for. Hun setter seg inn i saker, vet hva hun snakker om og har mot. Nå har hun blitt landets første kvinnelige utenriksminister. Norge kunne ikke med dagens regjering fått en bedre utenriksminister enn henne.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– Netthets. Jeg skremmes av hetsen både etablerte stemmer og nye stemmer utsettes for. Det begrenser det offentlige ordskiftet – og gjør at vi alle direkte og indirekte utsettes for sosial kontroll.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Den siste tiden er det en ny barnebok, skrevet av Randi Fuglehaug og illustrert av Jill Moursund. “Papelina” handler om en papegøye-familie som må flykte. Den er tidsaktuell – og gir foreldre en mulighet til å snakke med barn om en av de største utfordringene i vår tid.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– Det er så mange bøker jeg fortsatt skulle lest at jeg tror jeg konsentrerer meg om det, men gleder meg til å lese biografien om FNs første kvinnelige generalsekretær: En dag kommer den.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor? 

– Hadia Tajik. Fordi hun klarer å være kjapp og presis, ofte ispedd drepende humor og glimt i øyet. Jeg liker den blandingen: Seriøs med snert.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– Jeg ville prioritert opp norsk støtte til kvinners rett til en trygg abort. Trump har nå innført en såkalt gag rule, som innebærer at organisasjoner som mottar støtte via den amerikanske helsebistanden, må underskrive på at penger ikke skal gå til trygge aborter, henvisning til abort eller å jobbe for liberalisering av abortlovgivning. Det er cirka 25 millioner utrygge aborter som gjennomføres i løpet av ett år. Utrygge aborter koster kvinner helse og liv. Norge bør veie opp og ta kampen for kvinners helse og rett til å bestemme over egen kropp. Jeg ville prioritert ned skattekutt i verdens rikeste land til den rikeste delen av befolkningen.

nyhetsbrevet

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– Aviser. Jeg er en av dem som fortsatt sverger til trykte medier på papir. Jeg får en egen lykkefølelse av å gå ut i postkassa hver morgen for å hente avisene. Den følelsen får jeg ikke på nett.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– “A Handmaid’s Tale”. Det er få tv-serier jeg virkelig fanges av. Denne ble jeg revet med av og så sesong 1 i løpet av få dager. Den er spennende, har sterke rollekarakterer, men mest av alt forteller den en sterk historie.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Legge telefonen bort og ikke være tilgjengelig. Jeg er i ferd med å bli bedre på det.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Studert. Lært meg et fag. Jeg drømmer om å bli sykepleier en dag. Så kanskje jeg ville startet på sykepleierutdanning.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– Saker der viktige prinsipper står mot hverandre. For eksempel åpenhet versus sikkerhet. Det trenger ikke alltid å være motstridende, men ofte må man veie. Jeg sliter alltid med saker der viktige prinsipper kolliderer. Det kan være storpolitiske saker, som internasjonal militær inngripen, eller avgjørelser i hverdagen som for eksempel mobilklokke til min 7-åring.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– I FN er det en egen gruppe av land som har organisert seg i en gruppe de kaller «Friends of the Family». De promoteres blant annet av amerikanske antiabort organisasjoner. Gruppen av land gjør det de kan for å hindre og svekke det internasjonale normative rammeverket knyttet til likestilling og kvinners rettigheter, spesielt kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– Ikke la folk fortelle deg at det å redde verden ikke er mulig og naivt. Klart man kan. Dropp å alltid gjøre det hjernen forteller deg – lytt også til hjertet og magen. Ofte er det sidesporene og omveiene som gjør livet spennende.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– Mars er et demokratisk og feministisk samfunn som bygger på de universelle menneskerettighetene som de på Jorden ble enige om i FN.nyhetsbrevet