Er du lei soundbites, slagord og talepunkter som gjentas uansett hva Fredrik Solvang spør om? Få i så fall med deg partiledernes egne, lange tankerekker om store spørsmål!
De har holdt foredrag ved Litteraturhuset i Oslo, under en høy himmel, om menneskets grunnvilkår. De siste to ukene har mesterverkene blitt sendt i NRK P2.
Man kan tenke på det som et glimt ned i de norske toppolitikernes sjeledyp, eller i alle fall et lite stykke inn deres tankeverden. Her får man et inntrykk av hva som driver dem, hva de egentlig vil med landet og verden.
Det vil kanskje noen finne nyttig på veien mot stemmelokalet, har vi tenkt. Men alle kan jo ikke lytte til radio i et halvt døgn. Derfor har vi hørt gjennom ti timer med knirk for deg, og kan herved presentere en guide til norske toppolitikeres rike, indre liv.
Opplevelsen man sitter igjen med er at man faktisk blir litt bedre kjent med partilederne ved å høre dem snakke noenlunde sammenhengende, med en så godt som selvvalgt tilnærming.
De har alle sitt galleri av helter og skurker, sin forståelse av kaoskrefter og organiserende prinsipper. De forsøker å tegne opp sin forståelse av verden og historien. Det er dette man som tilhører inviteres inn i.
Hvem er for eksempel de gode og onde i Kjell Ingolf Ropstads univers? Hvilke krefter oppfattes som truende for Trine Skei Grande? Hvordan ser Siv Jensen på sin rolle i historien? Eller Jan Tore Sanner (som er utskremt av Høyre for at Erna skal slippe)? Hvor håpefull er MDGs Arild Hermstad? Og hvor dystopisk er Audun Lysbakken?
Les videre, og du skal få svar.
Foredragene inneholder selvsagt alt det som av forunderlige grunner hører hjemme i politiske taler for tida: Anekdoter fra møter med «virkelige mennesker», en innstudert bruk av nær familie, noe som skal gjøre oss mer tilbøyelige til å se toppolitikerne som hele mennesker, samt mer eller mindre tilfeldig namedropping av steder fra nord til sør og øst til vest. (De mest avanserte bruker bokstavrim, har vi lagt merke til: Vadsø, Vang, Vågan. Holmlia, Honningsvåg, Honduras, Homs.)
Slikt har blitt en del av toppolitikernes standardrepertoar. Det de – og vi – kanskje ikke alltid tenker like grundig over, er hvordan og hvorfor de tenker som de gjør. Og det forteller altså disse foredragene noe om.
I tillegg er det selvsagt relevant å spørre hva de ikke tar opp, hvor blindsonene er.
Her kommer i alle fall våre destillerte versjoner, for at du skal få det litt greiere når du skal gjøre deg opp en mening om hva du bør stemme.