FOTO: SPD/Wiki cc

– Hva er det han har røyka?

Tysk debatt om kollektivisering av BMW blåser liv i venstresidens drøm om rød-rød-grønn regjering.

I siste utgave av den tyske ukeavisen Die Zeit forteller lederen av ungdomspartiet Jungsozialisten (Jusos), Kevin Kühnert, at han ikke har noe i mot ”kollektivisering” av store selskaper som bilprodusenten BMW, og at ”en seier over kapitalismen er utenkelig uten kollektivisering”. Samtidig tar 29-åringen til ordet for at ingen skal kunne eie mer enn eiendommen de selv bor i.

Jusos er ungdomspartiet til SPD, det sosialdemokratiske partiet som siden 2013 har figurert som juniorpartner i den såkalte storkoalisjonen, et regjeringssamarbeid ledet av Angela Merkel og hennes kristenkonservative CDU.

Kühnerts utspill har sørget for én av vårens største debatter i det politiske Berlin: Er det på tide å utfordre den sosiale markedsøkonomien til SPD? Representanter fra Tysklands liberale og konservative partier har naturligvis reagert med avsky på Kühnerts utspill. Den bayerske avisen Süddeutsche Zeitung, ved Mike Szymanski, gir også Kühnert det glatte lag, og påstår at utsagnene diskvalifiserer 29-åringen fra potensielle lederverv i SPD.

nyhetsbrevet

Det er derimot interessant å observere at reaksjonene fra moderpartiet SPD varierer betraktelig. Der partilederen Andrea Nahles valgte en anstendig reaksjon, ved å kontant avkrefte at utspillene er i tråd med SPDs politikk, gikk finanspolitikeren Johannes Kahrs for en heller overskriftsvennlig variant. ”Hva er det han har røyka? Det kan ikke ha vært noe lovlig” twitret forbundsdagsrepresentanten onsdag kveld.

I siste utgave (2019/19) gjør derimot Der Spiegel sitt for å finne ”voksne” sosialdemokrater som mener Kühnerts utspill om kollektivisering setter et viktig problem under debatt. Anført av Sebastian Hartmann, SPDs nummer én i Tysklands største delstat Nordrhein-Westfalen, er det mange nok som mener det er på tide med en politikk som utfordrer den ”sosiale markedsøkonomien” SPD har støttet siden murens fall.

Det er verdt å merke seg at Kühnert kom med sine teorier få uker etter at titusener tok til gatene i Berlin for å demonstrere mot økende bolig- og leiepriser. Ifølge The Guardian finnes det ingen andre byer i verden hvor boligprisene stiger like raskt som i den tyske millionbyen, i alle fall ikke i 2017 (over 20 % økning).

Selv mange av sosialdemokratene har innrømmet at det liberale markedet har bidratt til økonomisk vekst.

Demonstrantene har blant annet stilt krav om offentlig ekspropriasjon (overtakelse mot erstatning) av de største eiendomsforetakene i Berlin. Et foretak som Deutsche Wohnen eier over 200 000 leiligheter i den tyske hovedstaden, og gis av mange skylden for de stadig økende prisene. Ett av forslagene innebærer at alle som eier mer enn 3 000 leiligheter skal overlate eiendommene til et offentlig organ med ansvar for sosial boligpolitikk.

Det har gått godt med tysk økonomi i lang tid. Anført av det kristendemokratiske partiet, først under Helmut Kohl, deretter under Angela Merkel, har næringslivet bidratt til økt velstand for den alminnelige tysker. Det har vært vanskelig for SPD å kritisere en politikk de aller fleste mener har vært en suksess. Selv mange av sosialdemokratene har innrømmet at det liberale markedet har bidratt til økonomisk vekst.

I februar la finansminister Olaf Scholz (SPD) frem de finanspolitiske prognosene for de neste fem årene. I tråd med den grunnlovsfestede sparedoktrinen om at tyskerne ikke skal bruke mer penger enn de tjener per år, bes samtlige departementer om å stramme inn pengebruken allerede i 2020. Grunnen er at brutto nasjonalprodukt økte betraktelig mindre enn forventet i 2018, fra 2,2 % økning i 2017 til 1,5 % i 2018. Prognosen for 2019 er ytterligere nedgang til 1,0 %.

Debatten om kollektivisering og statliggjøring treffer den tyske offentligheten kort tid etter de negative prognosene til finansminister Olaf Scholz.

Finansdepartementet ønsker likevel ikke å spre frykt om langvarig resesjon. Det er derimot mange nok som blir engstelige av å lese de påståtte årsakene bak stagnasjonen. I Washington DC har en uberegnelig Donald Trump påvirket importvilligheten til det amerikanske markedet, og på den andre siden av kloden har stadig færre kinesere bruk for tyske varer. På toppen av det hele er det ingen som vet hvilke konsekvenser klimakrisen vil få for den tyske økonomien i tiden som kommer.

Debatten om kollektivisering og statliggjøring treffer den tyske offentligheten kort tid etter de negative prognosene til finansminister Olaf Scholz. Det er vanskelig å se for se for seg en tilsvarende debatt for så lite som ett år siden. I tråd med prognosene, og kanskje særlig i tråd med klimakrisens potensielle konsekvenser, er det også grunn til å tro at debatten så vidt er i gang.

Kevin Kühnert har åpenbart truffet en nerve med sine antikapitalistiske teorier. Selv om de aller fleste mener forslagene går for langt, har den fremadstormende ungdomspolitikeren fått erfare at både mediene, og det tyske folk, kan være klare for endringer.

Krefter på den tyske venstresiden håper Kühnerts utspill utløser nødvendige tiltak for å føre SPD tilbake til gamle høyder.

Seks år som juniorpartner i Angela Merkels regjeringer har ikke gjort godt for SPD. Det siste halve året har meningsmålingene vist lavere enn 20 % oppslutning for partiet som sist ledet landet under Gerhard Schröder fra 1998 til 2005. Partiledelsen, og den etablerte politikken, er under hardt press. Ytterligere nedgang i oppslutning ved det kommende Europavalget (26. mai) kan føre til personelle utskiftninger, og i ytterste konsekvens et endelig farvel til de konservative kristendemokratene som regjeringspartner.

En produktiv finanspolitisk debatt, etterfulgt av prinsipiell reform, kan vise seg som livlinen de tyske sosialdemokratene trenger. Krefter på den tyske venstresiden håper Kühnerts utspill utløser nødvendige tiltak for å føre SPD tilbake til gamle høyder. Derfor er det også interessant at den mannlige talspersonen for det tyske miljøpartiet, Robert Habeck, har uttalt seg positiv til ekspropriasjon med sosial boligpolitikk som formål.

Selv om den tabloide verdien antagelig er større enn den foreløpige sannsynlighetsverdien, er det interessant at Berlin-avisa Tagesspiegel bruker Kühnerts utspill til å blåse liv i en gammel venstresidedrøm om en nasjonal regjering bestående av SPD, Die Grünen og sosialistene i Die Linke. Siste meningsmålinger gir partiene en samlet oppslutning på hele 47 %, dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag.

nyhetsbrevet