FOTO: Privat

Vær ditt privilegium bevisst, Juel Hagen

Det handler ikke om at dine meninger ikke skal vektlegges, Juel Hagen. Det handler om å ta et visst ansvar for det offentlige ordskiftet du selv er en del av.

Tidligere denne måneden stilte SU-leder Andrea Sjøvoll til intervju. Intervjuet er gjort av Agenda Magasin, og Sjøvoll forteller blant annet at boken hun oftest anbefaler er «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» av Jan Wiese og at hun ikke klarer seg uten Nyhetsmorgen på P2.

Det er dog hverken bokanbefalinger, serie- eller radiotips Sentralstyremedlem i Fremskrittspartiets Ungdom, Fredrik Juel Hagen, hisser seg opp over. Som ett av de femten spørsmålene Sjøvoll besvarer var hva som irriterer henne mest med norsk samfunnsdebatt i dag. 

«At de som virkelig trenger et talerør, ikke får det. Det være seg kvinner, minoriteter, marginaliserte grupper og ungdom – stemmer som virkelig ville løftet debatten og gjort den mer mangfoldig. Mens hvite, heterofile menn som allerede er på toppen av haugen, får ubegrenset med plass.»

Senest i dag ble jeg kalt «hun Nettavisen-fitta» av en totalt ukjent fyr på Oslo S.

I sitt tilsvar skriver Juel Hagen blant annet:

«Jeg sitter igjen undrende og lurer på om jeg skal skamme meg for å være en hvit, heterofil mann, som attpåtil pusher 25.»

Svaret er nei. Du skal ikke skamme deg over å være hvit, heterofil mann, som pusher 25. Det du derimot kan, og bør skamme deg over, er at du utviser så grunnleggende lite forståelse for tematikken som Sjøvoll nevner. Du skal skamme deg over at du velger å vinkle tilsvaret ditt på denne måten, fremfor å skrive «hva kan vi gjøre for å utvide og trygge kvinners, minoriteters og marginaliserte gruppers ytringsrom?»

nyhetsbrevet

Kjære Fredrik Juel Hagen. La oss bryte dette ned til det det handler om. Og nei, da mener jeg ikke «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» – som faktisk er en helt fantastisk bok. Dette dreier seg om skylapper, ignoranse, arroganse og en motvilje mot å se problemstillingen for hva den er.

Dette dreier seg ikke utelukkende om tildelt taletid, men også om hvordan kvinner, minoriteter og marginaliserte grupper unnlater å uttale og ytre seg fordi de hetses i så mye større, mer hatefullt, mer alvorlig og seksualisert grad enn den hvite cis-mannen. Det handler om å bli hysjet på. Det handler om å bli ignorert og mobbet til stillhet.

Det handler ikke om at dine meninger ikke skal vektlegges, Juel Hagen.

Senest i dag ble jeg kalt «hun Nettavisen-fitta» av en totalt ukjent fyr på Oslo S. Hvorfor? Fordi jeg har en blogg hos Nettavisen der jeg ytrer meg – og da etter sigende på en måte og i et ordlag han er uenig i. Da er jeg en fitte må skjønne. Dette blir en bagatell sammenlignet med grov hets, men det er et godt eksempel på hva kvinner som ytrer seg offentlig må tåle.

Vi har et offentlig ordskifte der kvinner avbrytes i mye større grad enn menn. Der unge innvandrerkvinner som ytrer seg trues med voldtekt og drap. Der unge, hvite menn på 25 (som i tillegg sitter som sentralstyremedlem i politisk parti, og dermed bør ha en litt annen samfunns- og virkelighetsoppfattelse) ikke makter å ta innover seg at ytringsrommet er mindre, trangere og mer truende for andre grupper i samfunnet enn sin egen.

Det handler ikke om at dine meninger ikke skal vektlegges, Juel Hagen. Det handler om å ta et visst ansvar for det offentlige ordskiftet du selv er en del av, og dermed er med på å skape. Det handler om å være sitt privilegium bevisst. Det handler om at de ikke skal gis mer rom, og vektlegges mer utelukkende i kraft av ditt kjønn og din hudfarge.

Først publisert på denne bloggen. 

nyhetsbrevet